ИЗБЕРИ: БРЯГ NEWS | БРЯГ РУСЕ | ПОСОКИ ПЛЕВЕН | НЮЗ ГЛАС ЛОВЕЧ | СИЛИСТРЕНСКИ БРЯГ

Русе: От Лечебни заведения „Медика“ дават съвети за балансираното хранене на децата

Здраве
08.02.2018  |  14:29
889
Темата ще се разисква при вход свободен на четвъртото по ред „Родителско кафе“

 

Четвъртата сбирка от поредицата „Родителско кафе“ на Лечебни заведения „Медика“ ще се проведе на 27-ми февруари в Детския отдел  на Регионална библиотека “Любен Каравелов” – Русе от 18 часа. На по чаша кафе родителите ще се запознаят с наболелия въпрос за балансираното хранене на децата.

 

Детството е периодът в който се формираме не само физически, но и емоционално.  Изграждаме телата си, така както и характера и навиците. Детството оставя отпечатък и поставя основа на по-нататъшния ни живот. Грешките, допуснати в храненето тогава се отразяват на цялостното ни развитие като индивиди, коментират от "Медика" за важността на темата.

 

Индексът на телесната маса (ИТМ) е диагностичен инструмент, чрез който се определя дали теглото е в здравословни граници спрямо ръста. Високият ИТМ крие  повишен риск от сърдечно-съдови заболявания, висок холестерол, високо кръвно налягане, проблеми с костите и ставите. Излишните килограми могат да доведат до проблеми с адаптацията, социализацията и самочувствието, което се превръща в рисков фактор за отключване на хранителни разстройства и нарушения.

 

Изследвания на редица учени са доказали, че ако в детска възраст се допусне затлъстяване, в зряла възраст лицето е силно предразположено към затлъстяване. От друга страна последствията при недохранване и дефицит на хранителни вещества, също може  да доведат до редица проблеми. Къде  се крие балансът? Какво трябва да следим при храненето на децата, как да изградим у тях навици за пълноценно и здравословно задоволяване на глада, ще обясни д-р Гайтанджиев на четвъртото "Родителско кафе".

 

Лекторът  завършва медицина в МУ – Плевен през 1985 г. През 1990 г. придобива специалност Вътрешни болести, а през 1992 г. - Гастроентерология и диетика. Опитният лекар е част от екипа на ДКЦ-2 и години наред консултира деца и родители как да се хранят здравословно, без да гладуват.

Всеки желаещ да разбере къде се крие балансът в храненето на децата е добре дошъл на 27-ми февруари /вторник/ от 18:00 часа в Детския отдел  на Регионална библиотека “Любен Каравелов”, казват организаторите и уточняват, че входът е свободен, а Лечебни заведения „Медика“ са подсигурили безплатно кафе и чай за родителите, и здравословно следобедно похапване за малчуганите.

ПЕЧАТНИ ИЗДАНИЯ    ЧЕТЕТЕ ОНЛАЙН

 

 

 

НАЙ-ЧЕТЕНИ
КАЛЕНДАР | Моля, кликнете върху 2 дати

 

© 2014 Briag News.Всички права запазени!
Web Design & SEO by Zashev Design