ИЗБЕРИ: БРЯГ NEWS | БРЯГ РУСЕ | ПОСОКИ ПЛЕВЕН | НЮЗ ГЛАС ЛОВЕЧ | СИЛИСТРЕНСКИ БРЯГ

 

   

Русе: Отпуснаха пари за разкопките на средновековната крепост Червен /Снимки/

Култура
29.07.2019  |  13:39
277
Проучвания се съсредоточават върху Църква № 16, датирана към ХІV век
средновековен град Червен

Министерството на културата е отпуснало целево финансови средства за теренни археологически проучвания на Средновековния град Червен, съобщиха от Историческия музей в Русе. Ръководител на разкопките е Светлана Великова, археолог в Музея, заместник е Велина Жекунова. Проучванията се реализират от специалисти от русенския музей и техни колеги от страната.

И през тази година теренните проучвания се съсредоточават върху Църква № 16, коментират специалистите. Дейностите там продължават вече трети сезон. Разкопките се концентрират върху вътрешната част на църквата и пространството около нея. Продължава разкриването на некропола около храма. През миналата година бяха намерени осем гробни камери - част от тях изсечени в скалите.

Църква №16 е разположена в западния хълм на Червенския рид и е с размери 6,70 на 12,80 м. Храмът се състои се от притвор и основна част – наос, а олтарното пространство завършва като тристенна апсида. Постройката е изградена от обработени каменни блокове и е била декорирана с употребата на тухлени пояси и ниши. По мнение на археолозите, на църквата е от периода на ХІV век.

 

ПЕЧАТНИ ИЗДАНИЯ    ЧЕТЕТЕ ОНЛАЙН

 

 

 

 

НАЙ-ЧЕТЕНИ
КАЛЕНДАР | Моля, кликнете върху 2 дати

 

© 2014 Briag News.Всички права запазени!
Web Design & SEO by Zashev Design