ИЗБЕРИ: БРЯГ NEWS | БРЯГ РУСЕ | ПОСОКИ ПЛЕВЕН | НЮЗ ГЛАС ЛОВЕЧ | СИЛИСТРЕНСКИ БРЯГ

Русе: Петър Ванев разказа за цената на Тройната корона

Общество
21.08.2019  |  13:07
313
При незапомнена буря в Континенталния преход приключенецът получил измръзвания и снежна слепота, спасил го хеликоптер
Петър Ванев тройната корона
Снимка: Брягнюз

 

Континенталният преход е най- предизвикателният маршрут в сравнение с другите два от Тройната корона - Апалашката пътека и Тихоокеанския хребетен път. Това коментира след завръщането си в родния Русе Петър Ванев - единственият българин, спечелил Тройната корона  в американския преходен туризъм. Континенталния преход той нарече "брутален". Маршрутът обхваща почти 5000 км и се простира между Мексико и Канада, като пресича 5 щата – Монтана, Айдахо, Уайоминг, Колорадо и Ню Мексико, а Национален парк Глейшър в Канада е най- северната точка на прехода.

 

Тази година  около 400 човека са стартирали, но не всички са го завършили. След официалния старт в края на месец март от  щата Ню Мексико, където въпреки пустинния терен   не е усетил жега, но пък намирането на вода е било трудно, русенецът стигнал до Колорадо, където се наложило да бъде спасяван с хеликоптер. Повече от метър сняг и бури през няколко дни са затруднили пътешественика и се е наложило чрез сателитен предавател да изпрати SOS сигнал към местния спасителен център.

 

"Леки измръзвания на пръстите на краката, снежна слепота и урок при  подготовката за подобни отсечки" - така обобщи опита си от бедственото положение той. За съжаление, преди него не е имало друг по прехода, за да го подпомогне с информация. При втория му опит да преодолее същия терен, отново е имало силна буря, но този път е бил заедно с друг пътешественик и са се справили сами, като са слезли от снежната планина по алтернативни маршрути. Много от местните хора са му споделили, че не помнят такава тежка и сурова откъм атмосферни условия година.

 

Наложило се е да промени посоката на прехода  заради бурите и бедственото положение  в щата Колорадо и така се насочил към щата Уайоминг, а по -късно и щата Монтана в компанията на свой приятел от Чехия, с когото заедно са извървели Тихоокеанския хребетен път. След преодоляване на канадската част от маршрута  е последвало връщане на юг и вече преминати от пътешественика  отсечки.Точно на 6-и август достигнал крайната точка от маршрута  и гледката се оказала шокираща -озовал се буквално на същото място, от което е бил евакуиран.

 

От планираните от Петър Ванев 135 дни за преодоляване на прехода, по негови груби сметки е загубил 27 дни заради спасителната акция, втория опит за преодоляване, както и пътуването  на стоп,което е основният  начин за придвижване в тази част на континента. След закъснението му се е наложило да извървява по 50 км на ден, за  този преход са му били необходими 3 чифта обувки,  последният оцелял чифт пази за нови пътешествия.

 

"В рамките на четири  месеца и половина научих много  не само за маршрута, но и за себе си; научих се как да контролирам егото си", сподели Петър Ванев. Наградата от  пътешествието е преживяването и споделянето с хора, добави той и заяви, че предстои през следващата година да опише в книга срещите и приключенията си от последния преход. Към благодарностите си за фондация "Русе -град на свободния дух" и Общината, той добави и намерението си за нов проект, но единственото, което сподели беше, че ще е по - близо до България.

ПЕЧАТНИ ИЗДАНИЯ    ЧЕТЕТЕ ОНЛАЙН

 

 

 

НАЙ-ЧЕТЕНИ
КАЛЕНДАР | Моля, кликнете върху 2 дати

 

© 2014 Briag News.Всички права запазени!
Web Design & SEO by Zashev Design