ИЗБЕРИ: БРЯГ NEWS | БРЯГ РУСЕ | ПОСОКИ ПЛЕВЕН | НЮЗ ГЛАС ЛОВЕЧ | СИЛИСТРЕНСКИ БРЯГ

Русе: Пресъздадоха как сме отблъснали румънския десант при Ряхово от 1916-а /Снимки/

Общество
14.10.2018  |  11:16
2 791
Включиха се клубове за исторически възстановки от цяла Североизточна България
румънски десант 1916

 

Клубове за възстановки от цяла Североизточна България участваха в пресъздаването на боевете край русенското село Ряхово от 1916 година, когато е отблъснат румънския десант, започнал от с. Фламънда. Възстановките бяха кулминацията на честванията по случай 100-годишнината от края на Първата световна война и 102-годишнината от победата на Българската армия при  Ряхово. По-рано през деня беше отслужена панихида за загиналите войни от Първата световна война и беше извършен воински ритуал за полагане на венци и цветя в знак на признателност пред възпоменателния паметник в селото.

 

 

Празненствата се проведоха под патронажа на областния управител на Русе с Галин Григоров и се осъществиха със съдействието на Министерство на отбраната и местната община. Сред отличените с грамота на областния управител по случай бележитата дата бяха Регионалните клубове от Русе, Силистра, Добрич, Велики Преслав, Варна,  Велико Търново и Плевен, влизащи в състава на Национално дружество „Традиция”, както и сдружение „Клуб миноносец Дръзки”, Патриотичен клуб „Възраждане” – Търговище, а също и сдружение за военно-патриотично възпитание на младежта „Приказка за България”, което е основният организатор на честванията.

 

 

Григоров връчи  плакет за съществен принос в съхраняването на българските традиции и родната памет на директора на дирекция „Социална дейност” към Министерство на отбраната Иво Антонов и на Радослав Симеонов, който е главен експерт в отдел „Военни паметници” в МО. Поводът са отпуснатите финансови средства за ремонта на паметника на войните в село Ряхово и други войнишки паметници на територията на областта. Плакет на областния управител цялостен принос в съхраняването на родните традиции получи и Върбан Минев.

 

Сред официалните гости на честванията бяха народните представители от Русе Пламен Нунев и Искрен Веселинов, областният управител на област Силистра Ивелин Статев, заместник областните управители на област Русе и Разград  Валентин Колев и Евгени Драганов, кметове на населени места от региона, общински съветници и представители на институции от страната.

ПЕЧАТНИ ИЗДАНИЯ    ЧЕТЕТЕ ОНЛАЙН

 

 

 

НАЙ-ЧЕТЕНИ
КАЛЕНДАР | Моля, кликнете върху 2 дати

 

© 2014 Briag News.Всички права запазени!
Web Design & SEO by Zashev Design