ИЗБЕРИ: БРЯГ NEWS | БРЯГ РУСЕ | ПОСОКИ ПЛЕВЕН | НЮЗ ГЛАС ЛОВЕЧ | СИЛИСТРЕНСКИ БРЯГ

Русе: Професионалните гимназии отвръщат на удара за паралелките, вижте какво написаха

Общество
31.01.2018  |  15:26
809
Школски директори с Отворено писмо

 

Категорично подкрепяме становището на РУО- Русе за оптимизиране на държавния план-прием за учебната 2018/2019 година. Това се казва в Отворено писмо от директори на професионални гимназии в Русе. Както е известно, от Русенската математическа гимназия се обявиха против съкращаването от 5 на 4 на паралелките им за прием след 7 клас, започна подписка, обявиха се протести. От Инспектората коментираха, че трябва да се увеличават паралелките в професионалните гимназии, защото за бизнеса не достига квалифицирана работна ръка.

 

Вижте пълния текст на разпространеното писмо:

 

ОТВОРЕНО ПИСМО

 

от директори на професионални гимназии в град Русе в подкрепа решението на РУО- Русе, за оптимизация на план-приема за учебната 2018/2019 година

 

Негативната демографска тенденция от години намали значително броя на учениците в страната и региона. Задълбочаващият се недостиг на работна сила на променящия се пазар на труда наложи увеличението на бройките за прием в професионалните паралелки да се превърне в държавна политика.

 

„Приемът на ученици в професионалните училища ще бъде увеличаван през годините… Бизнесът все по-често и по-остро ни напомня за необходимостта от това“, подчерта в свое изказване г-н Красимир Вълчев - министър на образованието и науката.

 

Същите причини наложиха увеличението на приема в професионалните паралелки и на областно ниво. В началото на тази година Областна администрация Русе, Община Русе и РУО- Русе, инициираха редица срещи с представители на местния бизнес („Конфедерация на работодателите и индустриалците в България“, „Камара на строителите в България“, „Камара на машиностроенето“, „Съюз на хотелиерите и ресторантьорите“ и др.),  на които те отчетоха спешна необходимост от работна ръка в различните отрасли и настояха за приоритетна роля на професионалното образование в града ни.

 

Позовавайки се на гореизложеното, категорично подкрепяме становището на РУО- Русе, за оптимизиране на държавния план-прием за учебната 2018/2019 година. Всички русенски ученици са наши деца и ние се гордеем с техните постижения, независимо дали са свързани с изяви в профилираните и професионалните училища. Важното е да им дадем възможността да открият своето място в динамичното ни съвремие, където гъвкавостта на икономиката преразпределя приоритетите, променя балансите и диктува новите условия на обучение и труд.

 

Изпратено от директора на ПГСАГ „Пеньо Пенев“ К. Денчева

 

Снимката е илюстративна от Интернет

 

ПЕЧАТНИ ИЗДАНИЯ    ЧЕТЕТЕ ОНЛАЙН

 

 

 

НАЙ-ЧЕТЕНИ
КАЛЕНДАР | Моля, кликнете върху 2 дати

 

© 2014 Briag News.Всички права запазени!
Web Design & SEO by Zashev Design