ИЗБЕРИ: БРЯГ NEWS | БРЯГ РУСЕ | ПОСОКИ ПЛЕВЕН | НЮЗ ГЛАС ЛОВЕЧ | СИЛИСТРЕНСКИ БРЯГ

 

   

Русе: Проучват находки край Бъзовец на над 6 000 години /Снимки/

Култура
06.08.2019  |  12:41
241
Изследва се източната периферия на селищна могила, където се е развивала производствена дейност
разкопки край Бъзовец
Снимки: РИМ

"Приключиха археологическите разкопки на селищната могила до с. Бъзовец. Те се проведоха през месец юли с научен ръководител д-р Димитър Чернаков. В екипа се включиха колеги от музеите в Добрич и Свиленград, дипломирани археолози от СУ „Климент Охридски“ и Великотърновския университет, както и работници от селото. Проучванията се осъществиха с финансиране от Русенския музей. Съдействие оказаха кметът на селото Георги Малев и Спас Генов, арендатор на терена". Това съобщиха от Регионалния исторически музей в Русе.

 

        Общата проучена площ през сезона е 100 м2. Продължило е изследването на културен пласт, датиран в първата половина на каменно-медната епоха (4800 – 4600 г. пр. Хр.). Проучено е пространство в източната периферия на селищната могила, използвано за производствена дейност. Разкрити са останките на две пещи, разположени една до друга. Предполага се, че са били покрити с навес, изграден от дърво, коментират специалистите.          Първата от тях е с полусферична форма, построена върху глинен подиум с размери 1,20/1 м. Изградена е от дървена колово-плетена конструкция, обмазана с дебел слой глина от вътрешната и външната страни, след което опалена.

 

Пещта е съставена от две камери, разположени една над друга. Долната камера е горивна и е частично вкопана в древния терен. Отворът на пещта е в югоизточната част. Затварян е с неголеми камъни. Над нея е била изградена скара също от глина и дърво, предназначена за поставяне на предметите за изпичане. Над скарата е имало изграден купол, който оформя горната камера. Върху подиума на пещта са изградени две успоредни стени от глина, оформяйки прегради от южната и западната страни на пещта.   

 

          Втората пещ се намира на 1,5 м западно от първата. Има почти квадратен план с размери 1,90/1,80 м. Изградена е върху подложка от натрошени керамични съдове. Има три етапа на обмазване. Южно от пещта има изградено преградно съоръжение за отпадъци, отделено от нея с ниска глинена стеничка, разказват изследователите.  В близост до двете пещи са открити голям брой фрагменти от керамични съдове, но също така и кухненски отпадъци – животински кости и черупки от речни миди. Възможно е пещите да са използвани както за печене на глинени съдове, така и за топлинна обработка на храна. В края на разкопките южно от пещите са разкрити останки от частично горяла постройка, която ще се проучва през следващия сезон.  Открити са 102 находки от керамика, кост, рог, камък, представящи пластика, сечива за ежедневни нужди, накити.

 

 

 

ПЕЧАТНИ ИЗДАНИЯ    ЧЕТЕТЕ ОНЛАЙН

 

 

 

 

НАЙ-ЧЕТЕНИ
КАЛЕНДАР | Моля, кликнете върху 2 дати

 

© 2014 Briag News.Всички права запазени!
Web Design & SEO by Zashev Design