ИЗБЕРИ: БРЯГ NEWS | БРЯГ РУСЕ | ПОСОКИ ПЛЕВЕН | НЮЗ ГЛАС ЛОВЕЧ | СИЛИСТРЕНСКИ БРЯГ

 

   

Русе: Пуснаха кланицата и цеха за месопреработване в свинекомплекса в Голямо Враново

Бизнес
09.10.2019  |  15:55
1 415
През април се очаква да стартира и свиневъдството с 300 свине - майки

Кланицата и цехът за месопреработка в   Голямо Враново работят вече втора седмица, след като целият свинекомплексът беше затворен заради африканската чума. Това съобщи на пресконференция днес изпълнителният директор Вихрен Димитров, който обяви „Отново сме в играта, няма да се предадем!“. От 30 септември фермата се снабдява с прасета от Юделник, предстои доставката им и от Исперих, така че в магазините ни отново ще има българско месо от български прасета, заяви Димитров.  

 

Основната част от дейността на комплекса обаче – свиневъдството, се очаква да бъде възстановено едва през април, съобщи д-р Миленка Димитрова, управител на свинекомплекса. След като бяха убити над 35 000 прасета, сега зареждането е много проблемно, защото в Европа в момента липсват свободни за зареждане животни, тъй като те са много търсени в Русия и Китай. „Искаме да запазим това, което беше в нашия комплекс – да произвеждаме прасета с вкусно месо.  За съжаление в момента никой не ни предлага такава оферта, защото търсенето е голямо. Очакваме предложения от Франция и други части на света, но за момента тези оферти, които имаме, са неприемливи“, обясни д-р Димитрова. За първата група за зареждане са необходими 300 свине – майки. Комплексът ще продължи работа с 3-седмичния цикъл на производство и при всеки 21 дни ще се получават по 300 майки. Седем групи са необходими, за да възстановим цикъла, обясни управителката, а за да се стигнат оборотите на производството отпреди африканската чума, са необходими поне 3 години. Дотогава ще работим почти на загуба, подчерта д-р Димитрова.

 

Очаква се комплексът да получи около 7,5 млн. лева обезщетение, но за да се върне фермата към предишните си стандарти на работа и заплати, ще са необходими поне 15 – 16 млн. лева, завиха от ръководството на комплекса.  Затова, както и съседите им от Бръшлен, в Голямо Враново също ще търсят възможност да бъдат възмездени „както трябва да бъде. Длъжни сме да си търсим правата“, обясни управителката. Ако не работим заедно с Бръшлен, ние сме обречени двата свинекомплкса, защото ние сме свързани, категорична е д-р Димитрова.

 

В тази връзка тя изрази своите съмнения, че заразата във фермата в Голямо Враново е дошла от работниците в комплекса, които живеят в Цар Самуил. Това е селото, в което живеят и много работници в Бръшлен, където чумата пламна много по-рано от Голямо Враново, обясни управителката.  „Нашите работници от Цар Самуил са донесли вируса в Голямо Враново. Смятам, че това е пропуск в човешкия фактор, че сме имали някаква издънка, че не са спазени изискванята за биосигурност от някои наши работници“, уточни д-р Димитрова.

 

В момента тече втората дезинфекция в свинекомплекса, уведоми Вихрен Димитров. Очаква се да пристигнат експерти от Испания, които да подпомогнат процеса на заселване със свине. А дотогава кланицата и месопреработката ще продължат да работят с българско месо. „Всяка седмица купуваме прасета на все по- висока цена. През юли купувахме по 2,40 – 2,50 лв. на живо тегло без ДДС на 100 кг прасета, сега купуваме на 2,70 лв., 2,80 лв., 2,90 лв. , може да стигне до 3 лева“, заяви Вихрен Димитров. От началото на годината цената на живите прасета се е вдигнала с поне  20 – 30 % , от там това рефлектира на трупното месо, разфасовките и кой как продава, вече е друга работа. Не виждам да има вече ниски цени на свинското, защото и вносното месо е скъпо, допълни директорът. Той апелира към клиентите да купуват българско месо и да подкрепят българското производство.

 

 

 

ПЕЧАТНИ ИЗДАНИЯ    ЧЕТЕТЕ ОНЛАЙН

 

 

 

 

НАЙ-ЧЕТЕНИ
КАЛЕНДАР | Моля, кликнете върху 2 дати

 

© 2014 Briag News.Всички права запазени!
Web Design & SEO by Zashev Design