ИЗБЕРИ: БРЯГ NEWS | БРЯГ РУСЕ | ПОСОКИ ПЛЕВЕН | НЮЗ ГЛАС ЛОВЕЧ | СИЛИСТРЕНСКИ БРЯГ

 

   

Русе: Работна среща дискутира опазването на пчелите

Бизнес
25.02.2019  |  15:31
687
Разпращат писма до кметовете за по-строг контрол на пръсканията, приемат предложения за развитието на пчеларството
русе пчелари

Работна среща за опазването на пчелите и пчелните семейства при борбата с болести, неприятели и плевели, се проведе в Областната администрация в Русе. Русенският зам. областен управител Свилен Иванов и депутатът д-р Андриан Райков, член на парламентарната комисия по земеделието и храните, се срещнаха с представители на пчеларите, земеделските производители, местната и държавната администрация. Всяка от заинтересованите страни имаше възможността да изкаже мнение по въпросите, които счита за приоритетни.

 

Като основно притеснение пчеларите изтъкнаха опасенията си от това дали пръсканията с препарати от земеделските производители се осъществят съгласно законовите и нормативни изисквания. В отговор Галина Георгиева от Областната дирекция по безопасност на храните поясни, че се осъществява перманентен контрол, като за изминалата година са проверени над 300 земеделски стопани и при нито един от тях не е констатирано нарушение. Контролът се осъществява както чрез извършването на документални проверки, така и чрез оценка на риска, като на случаен принцип се избират и проверяват земеделски производители.

 

Георгиева посочи, че през тази година отново ще се провежда активна информационна кампания в общините на територията на областта, посредством видеоматериали и разяснителни дискусии. На нея ще бъдат представени необходимите мерки, които трябва да бъдат предприемани от всяка от страните. Не на последно място представителят на Областната дирекция по безопасност на храните поясни, че в последните години се наблюдава трайна тенденция за намаляване на авиационните третирания, както и, че през изминалата година няма подадени сигнали и жалби за загуби при пчелари от региона.

 

 

В края на срещата Свилен Иванов пое ангажимент да се изпратят писма до кметовете от областта във връзка с провеждането на по-стриктен контрол на пръсканията. Традиционно всеки желаещ ще може да подаде своите въпроси и становища на официалния e-mail на Областна администрация Русе governor@ruse.bg. Същата позиция декларира и народният представител д-р Андриан Райков, който е готов да проведе срещи с всеки, желаещ да сподели мнение и препоръки, целящи развитието на пчеларството в региона и страната.

ПЕЧАТНИ ИЗДАНИЯ    ЧЕТЕТЕ ОНЛАЙН

 

 

 

 

НАЙ-ЧЕТЕНИ
КАЛЕНДАР | Моля, кликнете върху 2 дати

 

© 2014 Briag News.Всички права запазени!
Web Design & SEO by Zashev Design