ИЗБЕРИ: БРЯГ NEWS | БРЯГ РУСЕ | ПОСОКИ ПЛЕВЕН | НЮЗ ГЛАС ЛОВЕЧ | СИЛИСТРЕНСКИ БРЯГ

Русе: Римляните идат, отварят пазар на „Сексагинта Приста“

Общество
20.09.2018  |  16:14
578
Ще има дегустации на храни от римско време и работилници, ще сменят кохортата на крепостта, ще проведат обучение с млади легионери
Русе римски легионери
Снимки: Архив от предни издания на Римския пазар

 

Традиционният Римски пазар ще се проведе на 22 септември на римския кастел „Сексагинта Приста“ в Русе.  Щандовете на производители и търговци ще бъдат отворени през целия съботен ден, уточняват организаторите от Историческия музей. Началото е от 11 ч., вечерта събитието ще предложи на своята публика концерт и атрактивно огнено шоу.

 

В крепостта ще бъдат разположени шатри на местни фермери и занаятчии. Свои изделия ще предложат майсторите от Дунавската задруга на народните художествени занаяти. Посетителите ще могат да видят още ръчно изработени бижута, картички, магнити и сувенири, направени от природни материали. За трета поредна година сред изложителите са и организациите на хората в неравностойно положение.

 

И този път пазарът ще включва кулинарни дегустации на всекидневни блюда и напитки от римско време. От 11.00 до 14.00 ч. ще се проведат две работилници - за декупаж върху камъни от Средиземно море и работилница за изработка на бижута от миди.

 

Официалното откриване на Римския пазар ще е от 13.00 ч. Тогава ще се извърши и смяна на кохортата на Сексагинта Приста, въоръжаване на младите легионери, обучението на войните и полагане на легионерската клетва. От 19.30 ч. ще започне концерта на русенската група Red House, а около 20.30 ч. ще стартира атрактивно огнено шоу. Програмата ще завърши около 22.00 ч. с изпълнения на Red House.

 

ПЕЧАТНИ ИЗДАНИЯ    ЧЕТЕТЕ ОНЛАЙН

 

НАЙ-ЧЕТЕНИ
КАЛЕНДАР | Моля, кликнете върху 2 дати

 

© 2014 Briag News.Всички права запазени!
Web Design & SEO by Zashev Design