ИЗБЕРИ: БРЯГ NEWS | БРЯГ РУСЕ | ПОСОКИ ПЛЕВЕН | НЮЗ ГЛАС ЛОВЕЧ | СИЛИСТРЕНСКИ БРЯГ

Русе: Уникалният „греян” фестивал в Бабово събра стотици от региона и страната /Снимки/

Общество
18.02.2018  |  11:09
3 612
Майстори мериха умения за най-блага греяна ракия, най-вкусна зелева чорба и най-автентична старовремска софра, избираха и най-напет юнак
бабово празник на греяната ракия

 

Уникалният за Русенско и страната фолклорен празник „Греяна ракия и зелева чорба от старовремската софра”  е проведе вчера за трети път в русенското село Бабово. Той събра стотици  гости не само от региона, но и от страната. Наред с богатата фолклорна програма, която изнесоха на читалищни групи и клубове за народни танци танци от областта, Шумен, Копривщица, Смолян, имаше атрактивни конкурси за най-блага греяна ракия, най-вкусна зелева чорба и най-автентична старовремска софра.

 

За първа година беше избран и най-напет юнак, като се състезаваха конкуренти  в народни носии от от региона и различни краища на България. За готите на празника и участниците  имаше 100 литра бабовска ракия и 450 литра вкусна зелева чорба по старовремски рецепти. Специално от Копривчица беше донесен огромен юнашки тиган, в който бе приготвено уникално месно ястие. Организатори на събитието са Народно читалище „Н. Й. Вапцаров 1927г.”, кметството и пенсионерската организация в селото.

 

Празникът, който започна в 11 часа на площада в селото, беше открит от областния управител Галин Григоров. Той приветства жителите и гостите, като поздрави кмета на Бабово Пламен Пенков за вложените усилия и перфектната организация и поддържането на традициите.

 

Сред официалните гости бяха  русенските народни представители Искрен Веселинов, д-р Андриан Райков и Пенчо Милков, които споделиха във Фейсбук впечатленията си от празника, придружени със снимки.

 

"Невероятен празник сътворихте, скъпи приятели от с. Бабово. Българщината е жива! За трета поредна година участниците се удвояват, а гостите са от все по-далеч. Поздравления и БЛАГОДАРЯ!", написа депутатът Пенчо Милков.

 

"Който не е слагал такъв голям тиган на огъня, нищо не знае... Ако искате да опитате, догодина елате в с.Бабово на празника на греяната ракия и зелевата чорба от старовремската софра. Голяма тръпка е да се докоснеш до кулинарната традиция на бабовчани. Кметът на селото, Пламен - мой съученик и стар приятел, заслужава адмирации за идеята, която събира стотици хора вече трета година", коментира Искрен Веселинов, Андриан Райков пък разказа по-подробно за перфектната организация.

 

 

ПЕЧАТНИ ИЗДАНИЯ    ЧЕТЕТЕ ОНЛАЙН

 

 

НАЙ-ЧЕТЕНИ
КАЛЕНДАР | Моля, кликнете върху 2 дати

 

© 2014 Briag News.Всички права запазени!
Web Design & SEO by Zashev Design