ИЗБЕРИ: БРЯГ NEWS | БРЯГ РУСЕ | ПОСОКИ ПЛЕВЕН | НЮЗ ГЛАС ЛОВЕЧ | СИЛИСТРЕНСКИ БРЯГ

Русе: В Екомузея въведоха най-модерна система за съхранение на експонатите /Снимки/

Общество
10.01.2018  |  13:06
583
Разработката на водещата холандска фирма Bruynzeel b.v. е уникална за музейното дело в България, на 12 кв. м. се съхраняват находки, за които при обикновените стелажи са необходими поне 70 кв. м.
русенски екомузей

 

Във фондохранилището  на Екомузей с аквариум вече е монтирана система от подвижни и неподвижни архивни стелажи, съобщиха от Русенския исторически музей. Системата e Compactus Archive на водещата в бранша холандска фирма Bruynzeel b.v. Изградена е от метални модули, разположени плътно един до друг, снабдени с товарни полици и чекмеджета. При отваряне, между отделните модули се оформят коридори, които улесняват достъпа на фондохранителите.

 

Монтираната система е най-модерният начин за съхранение на фондови единици. Нейно съществено предимство е, че позволява оползотворяване на площите в максимален размер, коментират от Музея. На 12 кв. м. пространство сега са разположени материали, за които с обикновени стелажи ще са необходими поне 70 кв. м.

 

Новата модулна система осигурява по-добра прегледност, систематичност, оперативност и лесен достъп до материалите от фонда на музея. В нея ще се съхраняват препарирани екзепляри, кожи на животни и палеонтологични находки. Екомузей с аквариум притежава най-голямата колекция от вкаменелости на хоботни бозайници и кожи на различни видове животни.

 

Това е първото фондохранилище в музей у нас, съоръжено с такива стелажи. Днес кметът Пламен Стоилов разгледа обновеното хранилище на Екомузея и изказа задоволството си от инвестицията в Екомузея, казаха още от РИМ.

 

 

ПЕЧАТНИ ИЗДАНИЯ    ЧЕТЕТЕ ОНЛАЙН

 

 

 

НАЙ-ЧЕТЕНИ
КАЛЕНДАР | Моля, кликнете върху 2 дати

 

© 2014 Briag News.Всички права запазени!
Web Design & SEO by Zashev Design