ИЗБЕРИ: БРЯГ NEWS | БРЯГ РУСЕ | ПОСОКИ ПЛЕВЕН | НЮЗ ГЛАС ЛОВЕЧ | СИЛИСТРЕНСКИ БРЯГ

Русе: Вижте кой спечели Голямата награда „Елиас Канети“ и снимки от церемонията

Култура
01.11.2017  |  10:05
869
31 автора бяха бяха номинирани за белетристика, селектирани бяха 7, за драматургия не бяха излъчени кандидатури
Милен Русков награда Елиас Канети
Милен Русков получи националното отличие от зам.-кмета по европейско развитие в Община Русе д-р Страхил Карапчански

 

Церемонията по връчване на Националната литературна награда „Елиас Канети“ за 2017 година се състоя снощи в зала "Европа" на Доходното здание. Победител в тазгодишното седмо издание на конкурса е Милен Русков с произведението си „Чамкория“. Освен статуетка и грамота, Русков получи парична награда в размер на 5 000 лева, като отличеито му беше връчено от зам.-кмета по европейско развитие в Община Русе д-р Страхил Карапчански.

 

Националният литературен конкурс „Елиас Канети“ е учреден през 2005 година от Община Русе и Международно дружество „Елиас Канети“  в чест на 100-годишнината от рождението на родения в Русе писател-нобелист Елиас Канети, припомниха от Общината. Отличието се връчва на всеки две години, в навечерието на Деня на народните будители, на съвременни български автори в областта на белетристиката и драматургията, чиито творби носят хуманистичните послания, характерни за патрона на наградата.

 

В тазгодишното издание на конкурса претендентите за приза „Елиас Канети“ в раздел „Белетристика“ бяха седем. Те бяха селектирани сред общо 31 постъпили предложения от експертна комисия, назначена от кмета на Община Русе, в състав: проф. д-р Милена Кирова – литературен критик, проф. дфн Пенка Ангелова – председател на Международно дружество „Елиас Канети“, доц. д-р Борис Минков – литературен критик, проф. д-р Виолета Дечева - театровед, писателят Константин Илиев, носител на наградата за 2005 година, Явор Цанев – известен русенски писател и издател, представител на Постоянната комисия по култура при ОбС – Русе и Владислав Атанасов – представител на Община Русе.

 

Номинирани за престижната титла тази година бяха Иван Станков с „Улици и кораби“, Ангел Игов с „Кротките“, Милен Русков с „Чамкория“, Здравка Евтимова с „Юлски разкази“, Момчил Николов с „Последната територия“, Димана Трънкова с „Празната пещера“ и Валери Стефанов с „Любовни истории от Вавилонската библиотека“.

 

Имената на номинираните станаха ясни на 30 септември т.г. след заседание на комисията по селекция и присъждане на наградата. В раздел „Драматургия“ номинации не бяха излъчени.

На церемонията русенската публика имаше изключителната възможност да се срещне и с известния български режисьор Станимир Трифонов, който представи своя документален филм „Елиас Канети – отговор на едно писмо“.

 

Водещи на събитието бяха актьорите от ДТ „Сава Огнянов“ Дайана Михайлова и Ивайло Спасимиров, а за празничната атмосфера на церемонията допринесоха талантливите възпитаници на НУИ „Проф. В. Стоянов“ – Русе – Катрин Терзич (пиано) и Виктория Даскалова (цигулка). Сценарият беше поверен на Бояна Шандуркова, а видеономинациите бяха изработени със съдействието на РТВЦ – Русе.

ПЕЧАТНИ ИЗДАНИЯ    ЧЕТЕТЕ ОНЛАЙН

 

 

 

НАЙ-ЧЕТЕНИ
КАЛЕНДАР | Моля, кликнете върху 2 дати

 

© 2014 Briag News.Всички права запазени!
Web Design & SEO by Zashev Design