ИЗБЕРИ: БРЯГ NEWS | БРЯГ РУСЕ | ПОСОКИ ПЛЕВЕН | НЮЗ ГЛАС ЛОВЕЧ | СИЛИСТРЕНСКИ БРЯГ

Русе: Започват Мартенските музикални дни, вижте програмата за уикенда

Култура
15.03.2019  |  14:37
430
Откриването довечера ще е със Симфония №5 от Г. Малер в изпълнение на Русенската филхармония и диригент Йордан Камджалов

 

Днес, 15 март, в Русе започва 59-ото издание на международния фестивал "Мартенски музикални дни". Фестивалът ще бъде открит от 19 часа в Доходното здание с изпълнение на Русенската филхармония под диригентството на Йордан Камджалов. Ще прозвучи Симфония №5 от  Г. Малер.

 

Йордан КАМДЖАЛОВ: На Мартенските музикални дни ще изляза с 1000% от себе си

 

 

Програмата на МФ „Мартенски музикални дни“ за 16 и 17 март предлага три концерта, като първият фестивален уикенд включва две премиери – 2 световни и 3 фестивални на музика от различни генерации български и чужди композитори. Утре вечер фестивалната публика ще чуе Р. Шуман – Концерт за пиано oп.54 и  Е. Табаков – Симфония №10 (прeмиера) в изпълнение на Софийската филхармония с диригент Емил Табаков и солист Евгени Божанов пиано. През деня - от 11 ч., в зала „Европа“, фестивалната програма предлага един особено привлекателен за широката публика хоров концерт на известния Русенски смесен хор „Проф. Васил Арнаудов“, под диригентството на Свилен Димитров, с музика от Моцарт и Пуленк. Ще прозвучи премиерното за фестивала изпълнение на Мissa Brevis, приемана твърде дълго за много ранна творба на В. А. Моцарт, чието авторство по-късно изследователите му оспорват и приписват по-скоро на неговия баща Леополд Моцарт.

 

  

Концертът на 17 март, в неделя, от 19 ч. предлага от необикновени срещи с музиката на нашето време. Една световна премиера и 3 български премиерни заглавия предлага програмата под диригентството на Маестро Драгомир Йосифов, който всяка година провокира фестивалната публика с предизвикателни творчески идеи. Очаква ни вълнуваща среща и с един от най-креативните акордеонисти в Европа – Красимир Щерев, човекът, чието име навсякъде по света е знак за ярко артистично присъствие.

В Регионалния исторически музей пък  от 11 и 17 ч. на два пъти ще се изпълни Концерт на възглавници за русенските малчугани. Домакинстван за пети пореден път от Музея, този път образователният проект привлича с участието на българската джаз певица Весела Монова и нейния атрактивен джаз бенд в състав Денис Гоев – тромпет, Светослав Миланов – пиано и Иван Андреев – перкусии. Един час преди всеки концерт, започва и традиционната Работилница на възглавници, в която децата ще имат възможност да декорират своя собствена възглавница за спомен от концерта с помощта на професионални приложници.

 

 

Фестивалният уикенд предлага и две от знаковите изложби. На 16 март (събота) във фоайето на Доходното здание от 18 ч., преди концерта на Софийска филхармония, е откриването на художествено-документалната изложба на Къщата–музей „Панчо Владигеров“ в София „Райнхард – Владигеров. Взаимовлияния и проекции“, посветена на 120 години от рождението на Панчо Владигеров. Изложбата съдържа уникални факти, като представя малко известен период от биографията му, когато  младият тогава български композитор работи в творчески тандем с именития немски режисьор Макс Райнхард в театрите му в Берлин и Виена като композитор и музикален ръководител.

 

Изложбата разказва за творческото им сътрудничество в културния контекст на атмосферата в Берлин през 20-те години на миналия век. По музика на Владигеров в Deutsches Theater – Берлин са поставени спектаклите „Цезар и Клеопатра“, „Сънна игра“, „Юдит“, „Тебеширеният кръг“, „Много шум за нищо“ и други, а във Виенския „Театер ин дер Йозефщадт“ се играят „Венецианският търговец“ и „Юарец и Максимилиан“, също по музика на българския творец. От този период в немските и австрийски архиви са запазени оскъдни данни, а настъплението на фашизма и войната заличават много от документите.

 

 

Изложбата ще открие лично Директорът на Къщата-музей „Панчо Владигеров“, Надя Сотирова.   В неделя, на 17 март от 17,30 в Русенската художествена галерия ще се представят и участниците и наградените автори в националната изложба-конкурс Clavissimo – една знакова за фестивала и културния живот на Русе инициатива, която всяка година привлича и провокира с музикалните си послания творческото въображение на десетки български художници.

    Обявеният в предварителната програма концерт на известната българска пианистка Мариета Петкова на 17 март от 11 ч. се отменя поради заболяване на артиста. Билетите могат да бъдат върнати (при запазен касов бон) и/или презаверени до 17 март на касата на Операта или в деня на концерта – в Доходното здание.

   

ПЕЧАТНИ ИЗДАНИЯ    ЧЕТЕТЕ ОНЛАЙН

 

 

 

НАЙ-ЧЕТЕНИ
КАЛЕНДАР | Моля, кликнете върху 2 дати

 

© 2014 Briag News.Всички права запазени!
Web Design & SEO by Zashev Design