ИЗБЕРИ: БРЯГ NEWS | БРЯГ РУСЕ | ПОСОКИ ПЛЕВЕН | НЮЗ ГЛАС ЛОВЕЧ | СИЛИСТРЕНСКИ БРЯГ

Русе: Заради чумата стопаните да унищожат домашните си прасета, апелира областният управител

Общество
09.01.2019  |  16:22
399
Румънците открили няколко огнища на болестта близо до границата с България
pixabay

По данни на румънските власти,  в началото на 2019 година са открити няколко огнища от Африканска чума в непосредствена близост до границата с България, съобщиха от Областна администрация.

Областният управител Галин Григоров е в постоянна връзка с всички заинтересовани страни, както и с властите от Румъния и при необходимост ще бъде свикан кризисен щаб.

Галин Григоров апелира и към всички стопани, които все още имат прасета, отглеждани при домашни условия, те да бъдат незабавно унищожени като превантивна мярка.

В същото време продължават и мерките на Дунав мост за недопускане на внос на продукти от свинско месо.

 В тази връзка Григоров е в контакт както с представители на Българската агенция по безопасност на храните, така и с народни представители като идеята е да бъдат предприети законови промени с цел свеждане до минимум риска от разпространението на Африканската чума.

Според Григоров периодът за извършване на групов лов на диви свине трябва да бъде удължен.  Евентуалното прекратяване на лова до втората неделя на месец януари, така както трябва да е според Закона за лова и опазване на дивеча, т.е. на 13 януари, би било предпоставка за бързото разпространение на заболяването Африканска чума по дивите свине в страната при евентуалното навлизане на болестта на територията на България, смята Григоров.

Според него подобен тип мярка ще сведе до минимум опасността от разпространението на заболяването. Ако все пак болестта се разпространи, то тази мярка ще ограничи обхвата на заболяването максимално, защото при отстрелване на дива свиня се взема кръвна проба от убитото животно както за трихинелоза, така и за африканска чума. Освен това по този начин популацията на диви прасета на територията на страната ще се ограничи максимално.

Не по малко важно е да се отбележи, че това е и единствения начин за локализиране на възникнали огнища, подчерта Григоров.

ПЕЧАТНИ ИЗДАНИЯ    ЧЕТЕТЕ ОНЛАЙН

 

НАЙ-ЧЕТЕНИ
КАЛЕНДАР | Моля, кликнете върху 2 дати

 

© 2014 Briag News.Всички права запазени!
Web Design & SEO by Zashev Design