ИЗБЕРИ: БРЯГ NEWS | БРЯГ РУСЕ | ПОСОКИ ПЛЕВЕН | НЮЗ ГЛАС ЛОВЕЧ | СИЛИСТРЕНСКИ БРЯГ

Русе: Заслужени овации за "Отело"

Общество
25.01.2015  |  18:31
419

Пламенка АНГЕЛОВА

 

Най-дълго писаната опера на гениалния Верди „Отело” в постановката на режисьора Бойко Богданов  бе представена в петък – 23 януари в Русенка опера при голям успех.

Дълбоката реалистична драма, една от най зрелите творби на Джузепе Верди, разкрива опустошителни чувствалюбов, омраза, завист, ревност, които са предадени в динамика и многообразие от състояния и действия.

Режисьорът успява да изработи психологическите характеристики на героите и тяхното поведение. Драматизъм и чувственост, трепетна лиричност и яростна омраза струяха от изпълнението на главните действащи лицаОтело и Дездемона, Яго и Касио.

Публиката се наслади на органичността на оркестър, хор и солистиДиригентът Славил Димитров майсторски свързва вокалната с инструменталната част, а релефът от лайтмотиви изгражда линията на любовта и омразата  в творбата.

Художникът Вячеслав Парапанов е постигнал органичност между декори, костюми, осветление и мултимедийни ефекти.

Действието се развива около основния конфликтстълкновението между Отело и Яго. Яго - основният кукловод, който дърпа конците  и направлява съдбите на всички останали в името на коварния си замисъл.

Гост-изпълнителят Костадин Андреев  заслужено спечели овациите на публиката с коронната си роля на Отело с  ярък и мощен глас, синтез между вокалното изпълнение и театралното превъплъщение. Многообразието от контрастни  чувства и настроения предадени блестящодълбоката проникновеност в дуетите между Отело и неговата любима са част от достойнствата на К.Андреев в изграждане на образа.

 Дездемона е роля , която Мария Цветкова изпълнява за пръв път в своята кариера. Роля, за която певицата се готви в продължение на две години. Дездемона на Цветкова е една невинна и любяща, но силна жена, която се е противопоставила на  обществените порядки и следва гласът на сърцето си. Темата за любовта е предадена при всяка поява на Дездемона и наситеното с много лиризъм нейно изпълнение. Още в първо действие любовния дует между нея и Отело извикват симпатията на публиката с нежността и финеса си.  В края на четвърто действие кулминацията е знаменита ария на Дездемона за Върбата и прекрасната Молитва, които Цветкова насища с много емоционалност. Мисля, че публиката  хареса Мария Цветкова  и нейната Дездемона.

Образът на Яго в изпълнение на  Александър Крунев  е образ на злото, който той предава с много страст. Това е и основната линиязавистта към Отело, която го води до отмъщение и го превръща в демона на злото. Демон, който устремно води развитието на действието до неговия трагичен край.

Не може да не отбележим доброто изпълнение на Петър Костов в ролята на Касиоприсъствието на Александър Баранов в ролята на Родриго и на Петя Цонева в ролята на Емилия.

Русенската постановка на „Отело” покори ценителите на музиката на Джузепе Верди и остави в душите мисълта за неумолимостта на съдбата.

 

  Снимки: Евгени Станимиров
 

ПЕЧАТНИ ИЗДАНИЯ    ЧЕТЕТЕ ОНЛАЙН

 

 

 

НАЙ-ЧЕТЕНИ
КАЛЕНДАР | Моля, кликнете върху 2 дати

 

© 2014 Briag News.Всички права запазени!
Web Design & SEO by Zashev Design