ИЗБЕРИ: БРЯГ NEWS | БРЯГ РУСЕ | ПОСОКИ ПЛЕВЕН | НЮЗ ГЛАС ЛОВЕЧ | СИЛИСТРЕНСКИ БРЯГ

 

   

Русенец в екипа за визуални ефекти на суперпродукцията „Жената чудо”

Интервю
24.07.2017  |  15:38
5 066
Александър Атанасов в момента е в Лондон и работи с колегите си над филма Пасифик Рим 2 - масивен проект, изпълнен с масови битки между гигантски роботи и чудовища, който се очаква да излезе рано следващата година
Александър Атанасов Русе
Александър с Вера - дългогодишната му муза и вдъхновение, която се занимава с компютърни технологии

 

"Мечтая времето да спре да препуска с бясна скорост, за да може да се отдели повече време на хората в живота ми. И да участвам в още много филми, разбира се"! Това казва от Лондон в интервю за русенския вестник "Бряг" 29-годишният Александър Атанасов - русенец, който е част от екипа за визуални ефекти суперпродукцията „Жената чудо”. Briagnews.bg днес публикува интервюто от вестник "Бряг".

 

Александър (Алекс) Атанасов е на 29. Винаги е знаел, че ще учи компютърна анимация и ще прави кино. Макар да обича музиката, литературата, шахмата и информационните технологии, в основата на детската му мечта стои една кинокамера, подарена на малкото момче от родителите му – инженери. С нея двамата вървят винаги заедно – той снима всичко, което застане пред очите му – от различни ъгли, по различно време, при различна светлина.

 

И това предопределя пътя на баткото в семейството към киното. По-малкият брат, Явор, е компютърен спец – по образование и по призвание. Както и Вера - дългогодишната муза и вдъхновение на Александър, тя също се занимава с компютърни технологии. Пътят на утрешния покорител на Холивуд е начертан: Русе, Русенската немска езикова гимназия, НБУ – София, чуждестранни университети в Германия, после Англия... И макар вече да има няколко свои проекта в областта на анимацията и визуалните ефекти, властелинът на световните екрани - „Жената чудо”, е първият голям филм, в който на финалните надписи върви името Алекс Атанасов!

 

Това засега е известно на работилите над фантастичния екшън, на някои от неговите приятели и най-близките му хора. И на беленчанката Янка Чешмеджиева, майка на неговата майка Юлияна, която сподели, че е отишла в Русе специално на премиерата на филма на своя талантлив внук! Аз гледах „Жената чудо” в интернет и като останалите хора първоначално не осъзнавах как мощта на компютрите се впряга, за да пресъздаде това, което съществува само във въображението на твореца. Но знаейки вече за Александър, няколко пъти се връщах към експлозията от визуални ефекти в американската продукция, възхитена от брилянтното им вписване в общия план на действието.

 

Неслучайно „Жената чудо” в началото на юни тази година оглави бокс-офис класацията на Северна Америка. Филмът в западните страни е категоричен номер едно и е най-касовият филм, спечелил над 220 милиона долара приходи за 3 денонощия! Това е третият най-високо оценен супергеройски филм в известния критически агрегатор за филмови рецензии Rotten Tomatoes. А свой принос за зрелищните сцени, наред с останалите специалисти в екипа по ефекти, има и 29-годишният русенец Александър Атанасов!

Благодарение на технологиите, Александър даде от Лондон интервю за читателите на "Бряг".

 

- Разкажи накратко - как стигна до тук?  

- Роден съм в Бяла. Израснах в Русе, където завърших немската езикова гимназия "Фридрих Шилер", още известна като Дойче Шуле. Висшето си образование започнах в София, като записах "Визуални изкуства" в НБУ с профил анимационно кино. В същото време работех над персонален проект, 3Д анимиран късометражен филм на име "Das Erlebnis", с който ме приеха да уча в Хохшуле Дармщад, Германия, в бакалавърската програма "Дигитални медии" с профил "Компютърни игри и анимация". Няколко години по-късно записах и магистратура "Дигитални ефекти", този път в известния департамент National Centre for Computer Animation към Бормутския Университет в Англия.

- Как се "престраши за дълбоките води" в чужбина?

- Винаги съм бил голям киноман, в горните гимназиални курсове съм снимал и монтирал многобройни хоби филми с приятели. В същото време имам и 3-4 официални филма, заснети по различни поводи и празници - Ден на Европа, документални филми към училищни семинари и подобни. По това време открих и интереса си към компютърно синтезираната графика и бях решен да стана компютърен аниматор. Опциите в България за следване бяха доста ограничени и планът всъщност винаги е бил да замина към Германия. В момента временно живея в Лондон.

- Какво ти дава образованието там?

- Освен контактите с талантливи артисти и приятели студенти, преди всичко образованието на Запад отваря врати, колкото и клиширано да звучи това. Потенциалният клиент/работодател в нашия бизнес гледа първо портфолиото. Ако то е просто добро, а не изключително (а това е рядкост), се гледа къде е учил съответният кандидат. Западните компании добре познават местните академични институции. Диплома са ми искали само веднъж, когато ме назначаваха на първата ми работа. Но висше образование, придобито на изток от Австрия, не се взема особено под внимание...

- Откога си запален по компютрите – какво ти дават часовете пред монитора?

- Както споменах, по компютърна анимация съм запален от 16-17 годишен, а с компютрите започнах 7-8 години преди това. Като цяло са и средство за забавление, и доставят удовлетворение от добре свършената с тях работа.

- Как се озова сред специалистите по визуални ефекти в постпродукцията на филма „Жената чудо”?

- Визуалните ефекти ми станаха слабост, след като вече имах няколко анимационни проекта зад гърба си. Фирмата, за която работя сега, беше една от първите фирми за визуални ефекти, които харесах на една от специализираните конференции още през 2010 година. Отне ми около 6-7 години да стана част от тази среда, от нормален 3D компютърен аниматор да специализирам в "ефекти" за визуални ефекти.

- Какво е твоето участие в нашумелия филм – твоят първи филм? Как гледат близките ти на твоите ангажименти?

- В момента работя като "Технически директор по ефекти". Всичките ми колеги от департамента по ефекти също са технически директори, титлата няма нищо общо с българското значение на думата "директор". Тук "шефовете" се наричат супервайзори. Когато се присъединих към тийма, работещ по "Жената чудо", оставаха не повече от 3 месеца до крайния срок. Моят принос е в последната 1/3 от филма, където е финалната битка. Общо взето работих по 25-30 шота, за които правех атмосферни ефекти (например вятър, пушек, пепел, сажди, водни пръски). Всички в семейството са щастливи и горди с моите успехи... или поне така твърдят /смее се/.

- Реализацията ти в бъдеще – ще работиш ли и за други продукции?

- В момента работим над филма "Пасифик Рим" 2, който се очаква да излезе рано следващата година. Това е масивен проект, изпълнен с масови битки между гигантски роботи и чудовища. След това - каквото сабя покаже!

- За какво мечтаеш?

- Мечтая времето да спре да препуска с бясна скорост, за да може да се отдели повече време на хората в живота ми. И да участвам в още много филми, разбира се!

 

Интервюто взе Йорданка ЗАБУНОВА

 

ПЕЧАТНИ ИЗДАНИЯ    ЧЕТЕТЕ ОНЛАЙН

 

 

 

 

НАЙ-ЧЕТЕНИ
КАЛЕНДАР | Моля, кликнете върху 2 дати

 

© 2014 Briag News.Всички права запазени!
Web Design & SEO by Zashev Design