ИЗБЕРИ: БРЯГ NEWS | БРЯГ РУСЕ | ПОСОКИ ПЛЕВЕН | НЮЗ ГЛАС ЛОВЕЧ | СИЛИСТРЕНСКИ БРЯГ

Русенският университет е единственият предприемачески ВУЗ в Източна Европа

Общество
16.07.2019  |  14:43
195
Включиха го сред 12-те водещи на Стария континент в обучението по иновации
Нашата мисия е да се наредим сред предприемаческите университети в Европа, обеща още през 2018 г. проф. Белоев по време на международната конференция „HEInnovate“ в Русе Снимка:Архив

 

 

 

Русенският университет стана единственото висше училище от Източна Европа,  което е включено в Международния консорциум за насърчаване на предприемчивите университети. За това ново, заслужено признание на русенската Алма Матер като предприемачески университет в България и Европа,  съобщи ректорът  чл.-кор. проф. д.т.н. Христо Белоев.

Тази университетска мрежа се нарича BeyondScale и ще се финансира по програма ЕРАЗЪМ+ чрез нов проект, който стартира от септември 2019, уточни проф. Белоев. Създаването на мрежата BeyondScale е резултат от активното взаимодействие на участващите партньорски организации с Европейската комисия по направлението HEInnovate – Иновации във висшето образование. Инициативата на Европейската комисия HEInnovate (Насърчаване на предприемаческите университети в Европа), възниква през 2014 г. За участие в мрежата BeyondScale са одобрени 12 водещи в предприемаческото обучение и академичния обмен институции от седем европейски държави. Това са Австрия, Ирландия, Португалия, България, Холандия, Германия и Испания.

 Целта на проектния консорциум BeyondScale е в периода 2019 - 2023 да създаде мрежа от висши училища и национални институции, които прилагат подхода HEInnovate. Предвидено е да се разработят добри практики, които да се представят пред национални и местни институции.

Русенският университет си извоюва включването в тази международна мрежа. През 2018 г. той бе организатор и домакин на международната конференция „HEInnovate – Институционална промяна във висшето образование“, на която бе представено осмото измерение на предприемаческата активност - Дигиталната трансформация - област, в която Русенската Алма Матер има водещи позиции в България и Европа. Форумът се проведе като част от програмата на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз. По-рано през 2014 г. Русенският университет беше сред 5-те български висши училища, препоръчани от МОН на Европейската комисия и преминали успешен мониторинг на обучението по предприемачество и иновации.

ПЕЧАТНИ ИЗДАНИЯ    ЧЕТЕТЕ ОНЛАЙН

 

 

 

НАЙ-ЧЕТЕНИ
КАЛЕНДАР | Моля, кликнете върху 2 дати

 

© 2014 Briag News.Всички права запазени!
Web Design & SEO by Zashev Design