ИЗБЕРИ: БРЯГ NEWS | БРЯГ РУСЕ | ПОСОКИ ПЛЕВЕН | НЮЗ ГЛАС ЛОВЕЧ | СИЛИСТРЕНСКИ БРЯГ

Русенският университет модернизира образованието в 20 ВУЗ-а в Европа и Азия

Общество
06.12.2018  |  10:50
403
Във всеки от университетите-партньори се създава Център за иновационни образователни технологии по модела на русенския
Русенски университет Ангел Кънчев

 

Русенският университет получи от Брюксел 3-годишен договор за модернизиране на образованието в 15 университета от 5 централноазиатски страни и 4 от Европа, съобщиха от ВУЗ-а. Като партньори участват и образователните министерства (на ниво зам.-министри) на Казахстан, Киргизстан, Таджикистан, Туркменистан и Узбекистан. Това е петият проект за създаване на академична мрежа, иницииран и координиран от университета. Но ако предните четири мрежи бяха европейски, то тази е евроазийска.

 

Русенския университет ще сподели с партньорите си своята Концепция за адаптиране на образователната система към дигиталното поколение чрез интензивно използване на ИКТ-базирани иновационни образователни технологии, както и проекта на Национална програма за дигитална трансформация на образованието, коментираха от русенския ВУЗ. Наръчникът по иновационни образователни технологии на университета ще бъде адаптиран към нуждите на проекта и преведен на руски и английски. Ще бъде направен интерактивен мултимедиен вариант на този наръчник, който ще бъде публикуван в сайта на проекта и ще бъде достъпен за всички заинтересовани от цял свят.

 

Във всеки от университетите-партньори ще бъде създаден Център за иновационни образователни технологии по модела на русенския - http://ciot.uni-ruse.bg/. Ще бъдат създадени и учебни зали на бъдещето, подобни на тази, която в близко време ще се обособи в университета. Както заяви ректорът чл.-кор. Христо Белоев, чрез този мащабен проект образователните иновации, които Русенският университет разработва и апробира в продължение на повече от 15 години, ще се трансферират в университетите-партньори, а от тях – и в цялата образователна система на съответните страни. С подписването на този договор Брюксел още веднъж показва, че дигитална трансформация на образованието е един от важните приоритети на Европейската комисия, както и дигиталният еврокомисар Мария Габриел нееднократно е подчертавала в свои речи и интервюта, коментираха още от РУ.

 

 

 

 

 

 

ПЕЧАТНИ ИЗДАНИЯ    ЧЕТЕТЕ ОНЛАЙН

 

 

НАЙ-ЧЕТЕНИ
КАЛЕНДАР | Моля, кликнете върху 2 дати

 

© 2014 Briag News.Всички права запазени!
Web Design & SEO by Zashev Design