ИЗБЕРИ: БРЯГ NEWS | БРЯГ РУСЕ | ПОСОКИ ПЛЕВЕН | НЮЗ ГЛАС ЛОВЕЧ | СИЛИСТРЕНСКИ БРЯГ

Сладко от сини сливи на фурна с орехи

Сити кулинар
21.08.2016  |  16:13
8 756
Сините сливи стават не само за хубава ракия. От тях се приготвят изключително ароматни сладкиши. Сливите са суровина и за разнообразни сладка, конфитюри , мармалади. Могат да се приготвят печени и варени, комбинират се добре и с други сезонни плодове – круши, ябълки, праскови, грозде. Служат и за направата на компоти и позабравения вече пестил. Сега е моментът да се запасите със сини сливи за зимата като ги изсушите. В студените месеци от тях се приготвя вкусен ошав и различни десерти, използват се в кулинарията и за успешни комбинации с месо и за яхнии. Днес ще ви предоставим възможност да си изберете рецепта за нещо вкусничко и сладичко от сини сливи.

Продукти:

 

  1. кг сини сливи

1.5 кг захар /може и малко повече/

100 мл оцет

2 пръчици канела

 2 зрънца карамфил /счукани/

 1 ч.л. лимонтозу

1 ч.ч. орехи, леко запечени

 

Приготвяне:

 

Измийте сливите, разполовете ги и махнете костилките. Подредете ги в дълбока тава плътно една до друга. Поръсете ги със захар, след това подредете втори пласт сливи и пак захар. Оставете да престоят на хладно място поне за няколко часа или за цяла нощ.

След това долейте вода в тавата и добавете канелата и карамфила. Сложете тавата във фурната. Изчакайте сиропът да кипне и изключете. Оставете сладкото, докато изстине.

На следващия ден отново сложете във фурната да кипне, но без да се вари. Повторете процедурата и трети ден, когато сиропът вече трябва да е достатъчно сгъстен.

Объркайте сладкото с лимонтозуто и разсипете в бурканчета, като поръсвате между сливите и запечени орехи. Затворете бурканите и ги стерилизирайте за 5 минути.

 

ПЕЧАТНИ ИЗДАНИЯ    ЧЕТЕТЕ ОНЛАЙН

 

 

 

НАЙ-ЧЕТЕНИ
КАЛЕНДАР | Моля, кликнете върху 2 дати

 

© 2014 Briag News.Всички права запазени!
Web Design & SEO by Zashev Design