ИЗБЕРИ: БРЯГ NEWS | БРЯГ РУСЕ | ПОСОКИ ПЛЕВЕН | НЮЗ ГЛАС ЛОВЕЧ | СИЛИСТРЕНСКИ БРЯГ

 

   

Стар часовник с нова верижка

Коментар
23.08.2017  |  07:38
2 288

Докато американците (на живо) и останалата част от света (през интернет!) се дивяхме на слънчевото затъмнение, в пълно информационно затъмнение Сърбия изтегли цялото си посолство от Скопие. И се нанизаха, като суджуци върху простор, една подир друга противоречиви новини и фантасмагории. За дългата ръка на албанците (това пък защо?!), за реваншизма на сърбите (те може и да имат какво да си връщат!), за наливане на масло в огъня от USA, за интереси на Турция (?!) и за хибридно-позиционна битка на Русия, която иска през Белград да има влияние в този регион на Балканите? В геометричната прогресия на подобни новини лека калкулацията и за нас: от югоизток сме на топа на устата, от североизток – също; на северозапад и югозапад сме върху същите „пачи яйца”. Разбира се, ТОВА НЕ Е ВЯРНО и не бива да мислим в калъпа на стереотипи от Първото и Второто световни мурабета (турски, войни). 

 

Благодарение на  правоверните комунисти в Народна република BG и по желание на другаря Джугашвили-Сталин, не чак толкова отдавна в хода на историческото време, ние-българите, (пре)дадохме Македония на Югославия. След разпада на СФРЮ (югославската федерация) на Балканите се отвори голяма етно-психологическа рана и се имплантира изкуствено вражда между народите. 

 

Затова разбирам към днешна дата дърдорещия какво ли не, но много прав този път историк -всезнайко Божидар Димитров, че след подписването  на договора с македонците  към българската нация ще се върнат 1 млн. и 400 хил. българи!!!  Че днешна Македония е просто огромен музей на някогашния Комунистически интернационал - на площ от 26 000 кв. км.

 

Извън атрактивното музейно, леко професионално изкривено мислене на професора Димитров, мога да споделя с Вас (това е лично мнение!), че не бива да калкулираме при сегашната патова ситуация на Балканите нито какво губим, нито какво печелим. Като европейска дестинация и като държава от общността ЕС, BG просто катализира  процеса на възкресението на историческата логика, колкото и абстрактно да звучи подобно сравнение. А нашата кауза в европейски мундир по време на задаващото се българско председателство на ЕС, респектиращо ще се откроява в бъркотията, която (не)знайни сили отново се опитват да забъркат през август 2017-а. Западните Балкани трябва да са част от обединена Европа и ние ще работим именно затова, за да парираме заедно с  останалите държави в ЕС нещо много по-опасно и непознато, което предвещава сблъсък на цивилизации, а не просто  конфликт между държави.

 

Всичко  друго е опит да се върне времето назад. И въпросът  може би не е, КОЙ се опитва да го стори, а защо му е стар часовник с нова верижка???

До     утре  в „От бряг до бряг” 

Ваш: St. Ar.

Пишете ми на: stoitza@abv.bg  

 

ПЕЧАТНИ ИЗДАНИЯ    ЧЕТЕТЕ ОНЛАЙН

 

 

 

 

НАЙ-ЧЕТЕНИ
КАЛЕНДАР | Моля, кликнете върху 2 дати

 

© 2014 Briag News.Всички права запазени!
Web Design & SEO by Zashev Design