ИЗБЕРИ: БРЯГ NEWS | БРЯГ РУСЕ | ПОСОКИ ПЛЕВЕН | НЮЗ ГЛАС ЛОВЕЧ | СИЛИСТРЕНСКИ БРЯГ

Студени досиета: Разкриха убийство от 2003-а, станало заради момиче, жертвата се мъчила

България
12.10.2017  |  13:32
691
Извършителят тогава бил 16-годишен, уличен е година преди изтичане на давностния срок

 

"В резултат на извършена ревизия от Окръжна прокуратура – Пловдив на т. нар. „студени досиета”, бе предотвратено изтичането на давност за тежко престъпление и извършителят ще понесе своята отговорност, след кат е разкрит едва година преди изтичане на давностния срок за наказателно преследване". Това съобщи днес Галина Андреева-Минчева, заместник-окръжен прокурор на Пловдив.

 

При извършената ревизия е установено, че има опасност от изтичане на давностните срокове за наказателно преследване по дело за убийство на 26-годишния Божидар М., извършено през м. декември 2003 г. на територията на Пловдив. Убийството е било извършено чрез нанасяне на удар с нож в гърба на пострадалия след спор за момиче. След получаването на удара, пострадалият е опитал да избяга и да се скрие във входа на близък жилищен блок, където е намерен от трети лица, извикали спешна помощ. Въпреки опитите да бъде спасен, пострадалият е починал от раната си.

 

„От Окръжна прокуратура – Пловдив бяха предприети незабавни мерки да се активизира разследването, като беше оказано извършване на допълнителни издирвателни мероприятия и назначаване на нови съдебно-медицински експертизи. Подозренията  са били  насочени  основно към три лица, две от които непълнолетни към момента на престъплението. Същевременно, съдебно-медицинските експертизи са дали заключение, че смъртта е настъпила по особено мъчителен за убития начин, което е позволило производството да се води по по-тежка квалификация“, допълни прокурор Галина Андреева-Минчева.

 

След ревизията на Окръжна прокуратура – Пловдив започнало интензивно разследване, в което се включили  криминалисти от сектор „Престъпления против личността” към отдел „Криминална полиция“ при Главна дирекция „Национална полиция“ и психолози. Също така е използван и полиграф. В резултат  вчера е установен и задържан извършителя на тежкото престъпление – Никола К., който към момента на престъплението е бил на 16 години.

 

Той е е привлечен към наказателна отговорност и задържан за 72 часа, като утре ще бъде внесено искане за вземане спрямо него на мярка за неотклонение „задържане под стража“. В разпита си, в качеството на обвиняем, той си е признал за извършеното престъпление, а при извършения следствен експеримент е показал и описал точно мястото на престъплението, начинът на извършването му и мястото на река Марица,  където е изхвърлил ножа след деянието.

 

Наказанието, което може да получи обвиняемият, ако бъде признат за виновен, е лишаване от свобода от 3 до 12 години. „Размерът на това наказание е по-нисък, тъй като към момента на престъплението, който е релевантен при определянето му, извършителят е бил непълнолетен“, уточни прокурор Галина Андреева-Минчева.

ПЕЧАТНИ ИЗДАНИЯ    ЧЕТЕТЕ ОНЛАЙН

 

 

НАЙ-ЧЕТЕНИ
КАЛЕНДАР | Моля, кликнете върху 2 дати

 

© 2014 Briag News.Всички права запазени!
Web Design & SEO by Zashev Design