ИЗБЕРИ: БРЯГ NEWS | БРЯГ РУСЕ | ПОСОКИ ПЛЕВЕН | НЮЗ ГЛАС ЛОВЕЧ | СИЛИСТРЕНСКИ БРЯГ

Свилен Иванов: Нагласата е в Русе да стъпват високотехнологични фирми

Общество
15.05.2019  |  14:23
346
Това заяви заместник областният управител на фестивала WEBIT в София

Развитието на технологичното предприемачество в  Русе беше обсъдено на дискусионен панел в рамките на програмата на най-влиятелния в Европа форум за иновации и нови технологии – Фестивалът  WEBIT. Модератор на панела беше Анастас Гогов, който е основател на The Management Board (лидерски кръг на успешните личности от бизнеса в България). В разговорите участва и заместник областният управител  Свилен Иванов.

В дискусията се включиха представители  на местни start-up компании като Емилиян Енев – предприемач в областта на мобилните технологии, автор на 3 продукта, въвеждащ блокчейн технологията и криптирани чипове за осигуряване на сигурна среда за развитие и управление на бизнеса във виртуалната реалност. Вторият събеседник беше Мартин Панайотов, който е мениджър на платформата weberest, занимаваща се с изработка на Интернет сайтове с върхов дизайн и на онлайн маркетинг услуги, които се продават на клиенти от англоезични държави.

В изказването си заместник областният управител посочи, че  „нагласата е в Русе да стъпват високотехнологични фирми“. Той  коментира и липсата на работещ Регионален иновационен център, което, по думите му, е необходимо първоначално условие за осигуряването на здрава технологична екосистема в града. Иванов увери, че в момента се влагат усилия по предстоящата процедура по Оперативната програма „Иновации и конкурентоспособност“ за разкриване на такива центрове и Русе да има одобрен проект. Присъстващите се фокусираха върху стимулирането в ранна детска възраст чрез часове за обучение във водещи направления като изкуствен интелект, генно инженерство, добавена виртуална реалност и блокчейн технологиите. Не по-малък интерес представляваше и обсъдената възможност за създаване на Общински фонд за технологично предприемачество, който на споделен принцип между община и частни бизнес инвеститори, да осигури начален, стартов, капитал за иновативни предприемачески инициативи на местни хора. Коментирано беше още стратегическото географско разположение на града и необходимостта от извличане на максимум ползи от близостта със  столицата на Румъния.

Припомняме, че фестивалът  WEBIT е най-голямото събитие за дигитална икономика и иновации в Европа. Тазгодишното издание ще бъде посетено от близо 15 000 души от 120 държави. Участниците са лидери в индустрията и бизнеса, политици, учени и инвеститори.

 

 

ПЕЧАТНИ ИЗДАНИЯ    ЧЕТЕТЕ ОНЛАЙН

 

 

 

НАЙ-ЧЕТЕНИ
КАЛЕНДАР | Моля, кликнете върху 2 дати

 

© 2014 Briag News.Всички права запазени!
Web Design & SEO by Zashev Design