ИЗБЕРИ: БРЯГ NEWS | БРЯГ РУСЕ | ПОСОКИ ПЛЕВЕН | НЮЗ ГЛАС ЛОВЕЧ | СИЛИСТРЕНСКИ БРЯГ

Свинекомплексът в Голямо Враново – 45 години професионален път и съдба за неуморимата д-р Димитрова

Интервю
23.12.2016  |  19:38
6 930
Клиентите ни познават вкусното българско месо с марката „Враново”, затова компромис с качеството не правим, каза изпълнителеният директор на свинекомплекса

Интервю на Маргарита ТРИФОНОВА

 

В неделя е Коледа. След рождественския пост /който постил – постил!/ целият християнски свят ще наблегне на свинското. В негова чест вестник “Бряг” реши да покани за свой събеседник една жена, която е свързала целия си професионален път със свещеното животно за българина – прасето. Това е доктор Миленка Димитрова – главен изпълнителен директор на Свинекомплекс Голямо Враново. Оказа се, че тази година тази жена е закръглила впечатляващите 45 години, откакто прекрачва прага на голямоврановската свинеферма. Годината е 1971-а, а младото момиче току-що се е дипломирало като ветеринарен лекар в София.  По силата на задължителното по онова време разпределение на кадрите с висше образование, попада в русенското село Голямо Враново, където се намира една от най-елитните ферми за свиневъдство. Има и друга немаловажна причина младата докторка да замине от единия край на България /родена е в с. Рельово, Самоковско/ та чак на другия. И това е, защото тя вече е станала снаха в Голямо Враново. Съпругът й също е ветеринарен лекар, оженили се още по време на следването и затова и разпределението в родното му село и за двамата дошло закономерно. Така през есента на 1971 г. младото момиче за пръв път прекрачва прага на свинефермата в Голямо Враново, която тогава се числяла към ДСО “Родопа”, там бил първият й работен ден. Та до днес. “Целия си трудов път съм прекарала в свиневъдството, с никакви други  „в ъ д с т в а”  не съм се занимавала”, смее се д-р Димитрова, която днес, вече 70-годишна, продължава да е стожерът на известното не само в русенския регион предприятие. От лятото на отиващата си година в ръководството на  комплекса се е включил и синът й Вихрен, който на събранието на акционерите е избран за изпълнителен директор, а майка му заема длъжността главен изпълнителен директор. Като мениджър с добри търговски качества, на младия Димитров са поверени пазарите.

Дъщерята все още следва право и засега не проявява интерес към дейността, но кой знае… Надеждата обаче са двамата внуци, особено по-малкият, у когото набитото око на баба е доловило отсега интерес към прасенцата. Съпругът вече се е пенсионирал като  общински ветеринарен лекар от системата на РВМЦ и е поел градината в наследствената къща в Голямо Враново, както и другите домашни задължения на семейството. За да  може все още дейната и енергична д-р Димитрова да продължи да бъде стожерът на Свинекомплекса в Голямо Враново.

По силата на тези житейски и професионални обстоятелства, тя и до днес е живата история на развитието на свиневъдството в русенския край. И не само защото през 70-те и 80-те години на миналия век Североизточна България – Русе и Шумен, са били център на свиневъдството в България.

Фермата в Голямо Враново е създадена през 1965 г. като ферма за свине майки и подрастващи прасета, спомня си за онова време ветеринарната лекарка. - След това подрастващите животни са отивали да се доугояват в други ферми от системата на тогавашното държавно стопанско обединение  “Родопа”. През 1972 г. се взема решение на мястото на тази ферма да се изгради модерен свинекомплекс и това да е първият нуклеус /ядро за развъждане на прасета/ в България. Съвместно с английската фирма PIC започва програма по усвояване на лиценз за внедряване на хибридната порода “Кембъроу” – кръстоска на породите “Голяма бяла” и “Ландръс”. От тогава до сега комплексът в Голямо Враново не е преставал да съществува и не е прекъсвал нито ден да произвежда прасета. В рамките на една година са докарани 1000 прасета и започва развъждането им в чисто състояние, а комплексът в Голямо Враново е на върха на пирамидата в свиневъдството в България и зарежда с разплоден материал всички репродуктивни комплекси в страната по онова  време. По-късно, след като изпълнява своята функция, комплексът се превръща в резервен нуклеус и основната му дейност става репродуктивна – произвежда прасета за стоковите свинекомплекси на България, отглеждащи животни за клане.

Следват няколко преструктурирания в системата на свиневъдството и преминаване от една държавна структура в друга, които обаче не засягат съществено свинекомплекса в Голямо Враново, който продължава да стои на върха на пирамидата на свиневъдството в България: нуклеуси, репродуктивни комплекси – стокови комплекси за клане. От нуклеусите и репродукторите на Североизточна България се зареждат с разплоден материал всички останали свинекомплекси в страната.

И така до началото на прехода, когато трусовете на зараждащата се пазарна икономика не подминават и свиневъдството. След 1993 г. държавните обединения се разформироват и всички комплекси добиват статут на независими стопански единици със самостоятелно управление. Обявен е конкурс за ръководител на свинекомплекса в Голямо Враново и младата докторка, която вече не е толкова млада, а специалист със солиден 20-годишен опит в едно и също предприятие, естествено го спечелва. Назначена е за изпълнителен директор на Свинекомплекс Голямо Враново ЕАД. Започва процесът на приватизация на държавните предприятия. От трите начина – масова, касова или работническо-мениджърска, колективът на Голямоврановския свинекомплекс начело с д-р Димитрова избират третия.

През 1997 г. правят работническо-миниджърското дружество, в което се включват всичките правоимащи -  150 работници, служители и специалисти, работещи по това време в комплекса. На  следващата година - 1998-а, приватизацията е вече факт. И започва ходенето по мъките. Превърнали се вече в самостоятелни дружества, свинекомплексите поемат изцяло огромните задължения на държавните предприятия. „Стигна се до там, че кредитите, които беше теглило голямото предприятие, се разпределиха върху малките вече свинекомплекси и те се натовариха с много задължения, спомня си д-р Димитрова. - Блокираха ни всички сметки и, за да оцелеем, започнахме да търсим начини за съществуване в пазарни условия. Принудихме се да започнем да колим прасета, да продаваме месо и най-елементарни продукти от свинското месо, само и само да може да имаме някакви средства, които получавахме директно от клиентите, защото банковите ни сметки бяха изцяло блокирани. Така се сдобивахме със свежи пари, които ни бяха насъщно необходими. Защото месокомбинатите, за които изнасяхме прасета, не ни плащаха навреме, задържаха ни парите и ние бяхме изцяло зависими от тях. В същото време фуражните заводи ни извиваха ръцете с непосилни цени на  фуража, които не можехме да плащаме и така задлъжнявахме все повече...”

Днес, почти 20 години по-късно, свинекомплексът в Голямо Враново продължава своята мисия - да доставя на пазара  вкусно българско месо. За целта продължава все така да отглежда прасета, изхранва ги с фураж от собственото си фуражно предприятие, коли ги в собствената си кланица, непрекъснато развива и разнообразява номенклатурата от месни продукти и деликатеси в цеха за месопреработка. Реализира продукцията си както в собствените си 11 магазина /6 обекта в град Русе, 3 магазина в София и 2 в Голямо Враново/, така и зареждайки малки борси, ресторанти и магазини на свои постоянни клиенти в Русе, София, Пловдив, Варна и др. Известни количества от продукцията се изнася в чужбина – главно за българските магазини в Англия и Белгия, където голямоврановските деликатеси са на особена почит сред българските диаспори там. С големите вериги супермаркети в България не работят. Били едни от първите, които започнали да зареждат “Метро”, но неизгодните условия скоро ги отказали. Напарили си кашлицата, както се казва, затова с никоя друга голяма верига в България не смеят да сключат договор и до сега. Акционерното дружество развива и земеделска дейност – обработва около 5000 дка земя, целогодишно поддържа и строителна бригада. Така във всичките дейности са заети около 200 човека. С това Свинекомплексът е един от големите работодатели в Сливополската община.

 

 

 

 

Клиентите ни познават вкусното българско месо с марката „Враново”, затова компромис с качеството не правим

 

  • Доктор Димитрова, едва ли има по-подходящ момент да поговорим с Вас, от предстоящите Коледни празници. Освен че имате много работа през тия дни, с какво друго ги свързвате?
  •  Краят на годината е нашата жътва. Тогава ден година храни, както се казва. Едва успяваме да задоволим търсенето на пазара от прясно свинско месо и деликатеси. Нашите клиенти познават качеството на продуктите ни и ги предпочитат за коледната и новогодишната си трапеза. За съжаление, след празниците настъпва затишие. Но така е не само с нашата дейност.

 

  • Какво е сегашното състояние на предприятието?
  • Продължаваме  производството на  прасета и на вкусно българско месо.  Известно е, че в това ние сме най-добри. Затова не купуваме готови стандартни генетики. Опитваме се сами да правим някои кръстоски с целта да се получи вкусно месо. За тази цел преди внасяхме качествени прасета от Испания, както и от други големи генетични компании. Но практиката наложи да прекратим вкарването на живи животни от вън. Смесването на живи животни от различни места влошава здравния статус на прасетата. Затова сега преминаваме изцяло към внасяне единствено на семенен материал, по този начин се стремим да подобрим качеството на прасетата.

 

  • Сигурно е доста трудно да се управлява едно такова предприятие...
  • И трудно, и лесно. Защото всички в края на краищата работят за себе си.  Въпреки че, честно казано, нашите хора като че ли не го усетиха толкова това през годините. Защото в работата ни след приватизацията не настъпиха големи сътресения, дори и сега някои казват, че ние сме все едно държавно предприятие, каквото бяхме. Нямаше никакви промени на правилата - така, както работехме в държавното предприятие, така продължихме да работим и в частното предприятие. И колективът е същият, със същите работници, с които приватизирахме предприятието. На мястото на пенсионерите идват децата им. И така – та до сега…

 

  • Наскоро направихте презентация на новите си продукти. Какво да очакват клиентите ви през следващата година?
  • От лятото започнахме да усвояваме една технология за производство на бекон по английски рецепти и в момента продаваме свежо месо от парени прасета с кожа и сланина. Всичко ново първо ние си го тестваме - ако го харесаме, го пускаме на пазара, ако не го харесаме, отпада. Установихме, че тази технология се харесва на клиентите – защото  е съвсем свежо, прясно месо с кожа, което отдавна не го е имало на пазара. Интерес представлява и новата су-вит технология – обработка на месото под вакуум при ниска температура за продължително време. Получава се почти готов продукт, особено търсен от ресторантьорите и домакините, които разполагат с кратко време за готвене. Засега по тази технология произвеждаме джолани, ребра, пържоли, но само по заявка на наши клиенти с тенденция по-нататък да влезе в масово производство. Експериментираме и деликатеси от нераздробено месо. Идеята ни е да започнем да зареждаме пазара с продукти от трайно сушено месо по подобие на западните хамон и прошуто. Наред с това можем да се похвалим с чисто наше решение – производство на трайно пушен бекон, което се оказа много успешно. Целта ни е да започнем да произвеждаме всичко по БДС, като се изхвърлят максимално химическите продукти, които обикновено се влагат в месопроизводството. Работим само с натурални продукти, сол, захар, на базата на чистото и здраво месо. И клиентите ни да продължават да свързват с това марката „Враново”.
  • Какви са  най-близките ви цели и планове за следващата година?
  •  В едно производство най-важната цел е то да не спира, да се поддържа ритъмът, за да има ефективност. Като на никаква цена не се прави компромис с качеството. Ето това е нашата простичка задача и през следващата година. Само така клиентите ще ни оценят по достойнство. А с това рано или късно ще дойде и печалбата.

 

 

ПЕЧАТНИ ИЗДАНИЯ    ЧЕТЕТЕ ОНЛАЙН

 

 

 

НАЙ-ЧЕТЕНИ
КАЛЕНДАР | Моля, кликнете върху 2 дати

 

© 2014 Briag News.Всички права запазени!
Web Design & SEO by Zashev Design