ИЗБЕРИ: БРЯГ NEWS | БРЯГ РУСЕ | ПОСОКИ ПЛЕВЕН | НЮЗ ГЛАС ЛОВЕЧ | СИЛИСТРЕНСКИ БРЯГ

Театралната ваканция в музея завърши с Ерна и Маму

Общество
15.07.2019  |  14:22
199
Сюжетът на праисторическата драма създадоха децата от ателие "Перо" на Илия Деведжиев

С финален спектакъл „Ерна и Маму“ и дипломи за всички участници вчера завърши седмото годишно издание на Театрална ваканция в музея - един проект на Група за театър „Камила“, реализиран с подкрепата на Програмата за финансиране на проекти в областта на изкуството и културата на Община Русе и с домакинството на Регионален исторически музей Русе.

Над 50 деца от 8 до 14-годишна възраст работиха в продължение на две седмици в четири ателиета, за да оживее историята на Ерна и Маму. Сюжетът на праисторическата драма създадоха и описаха момичетата и момчетата от ателие "Перо" на Илия Деведжиев. Децата от ателие "Сръчко" на Лили Василева изработиха куклите и оръжията за театралната постановка. Участниците в ателие "Танц" на Деница Анчева сътвориха пластични картини. Малките актьори от ателие "Театър" на Роси Миновска-Деведжиева пресъздадоха приказния спектакъл с племена, мамути и саблезъби.

Постановката за Ерна и Маму е вдъхновена от експозициите на русенския музей. Ерна разказва историята на 16-годишна жена, наречена от археолозите Ернестина, чийто гроб е открит в некропол край Кошарна и експониран в зала "Праистория" на историческия музей. Образът на Маму е прототип на мамута от Екомузея. Племето Ресу-Маму живее в селищна могила като тази край Русе, за която разказва зала "Праистория" на музея.

 

 

 

 

 

ПЕЧАТНИ ИЗДАНИЯ    ЧЕТЕТЕ ОНЛАЙН

 

 

 

НАЙ-ЧЕТЕНИ
КАЛЕНДАР | Моля, кликнете върху 2 дати

 

© 2014 Briag News.Всички права запазени!
Web Design & SEO by Zashev Design