ИЗБЕРИ: БРЯГ NEWS | БРЯГ РУСЕ | ПОСОКИ ПЛЕВЕН | НЮЗ ГЛАС ЛОВЕЧ | СИЛИСТРЕНСКИ БРЯГ

Тимът на РУ в надпревара с 230 екипа в Ротердам

Общество
11.02.2015  |  14:46
592
Четири отбора ще представят България на Shell Eco-marathon Европа

Отборът на Русенския университет е един от четирите от България, които ще състезават със своите иновативни, енергийно ефективни автомобили в 30-ото издание на едно от най-вълнуващите технически състезания за ученици и студенти – Shell Eco-marathon Европа. Другите тимове са от Техническите университети от София и Варна, и Професионалната гимназия по селско, горско стопанство и туризъм „Н.Й. Вапцаров“гр. Чепеларе. Състезанието ще се проведе от 21 до 24 май 2015 г. в Ротердам, а българските таланти ще премерят сили с 230 отбора от 30 страни в Европа и Африка, за се опитат да изминат максимално разстояние с минимално количество гориво или енергия.

Тридесет години технологични иновации, впечатляващи постижения и неповторими преживявания – това е част от равносметката за изминалите издания на Shell Eco-marathon Европа. Надпреварата служи като платформа, на която учениците и студентите да тестват превозни средства по свой дизайн и изработка. Отборите са изправени пред предизвикателството да изминат със своите автомобили възможно най-голямо разстояние с еквивалента на 1 кВтченергия или 1 литър гориво.

Състезанието Shell Eco-marathon Европа се разраства непрекъснато през последните 30 години.

Оригинални снимки от първото издание през 1985 г. показват около 20 автомобила, изработени от дървен материал, повечето задвижвани от двигатели на косачки за трева. Три десетилетия по-късно, броят на участниците в състезанието достига 3000 души годишно, подкрепяни от над 40 000 зрители. Днес студентите и учениците се състезават в две различни категории автомобили – футуристичната категория „Прототипи“ и сходните с конвенционалните превозни средства „Градски тип“ автомобили, които от своя страна се разделят на седем подкатегории според източника на енергия. Иновативните технологии и креативният дизайн продължават да стоят в основата на надпреварата.

С течение на годините превозните средства и технологията търпят непрестанно развитие, след като все повече отбори от Европа се включват в предизвикателството да поставят максимален рекорд за енергийна ефективност в различните категории гориво или просто да се състезават за своето училище или страна. В първото европейско издание през 1985 г. швейцарският отбор Henry печели надпреварата със своя прототип, който изминава 680 километра само с 1 литър гориво. Тридесет години по-късно отборите изминават много по-големи разстояния. През 2014 г. френският отбор Microjoule La Joliverie поставя рекорд в същата категория с изумителните 3314,9 километра пробег с 1 литър гориво.

В месеците до състезанието през май 2015 г. на учениците и студентите им предстои усилен труд, за да разработят иновативни подходи и технологии, чрез които да извлекат всеки допълнителен километър пробег от своите автомобили. 3D принтиране, тестове в аеродинамични тунели и компютърно управление на двигателя са само някои от примерите за най-новите авангардни технологии, с които работят студентите. През 2015 г. отборите могат да изберат да се състезават с нов вид гориво – CNG (компресиран природен газ). CNG е транспортно гориво с ниско съдържание на въглерод, който може да се използва като алтернатива на бензина и дизела.

„Shell Eco-marathon Европа 2015 обещава да бъде вълнуващо преживяване за европейските състезатели. Отбелязвайки 30-та годишнина на състезанието заедно с цялото семейство на Shell Eco-marathon, ще си припомним някои от най-добрите моменти от последните три десетилетия и по-важното – ще обърнем поглед към новите технологии, които ще ни помогнат за справяне с глобалните предизвикателства, пред които сме изправени около намирането на нови решения за бъдещето на енергетиката и мобилността. Очаквам с нетърпение да видя какво ще постигнат учениците и студентите тази година“, сподели Норман Кох, технически директор на Shell Eco-marathon.

ПЕЧАТНИ ИЗДАНИЯ    ЧЕТЕТЕ ОНЛАЙН

 

 

 

НАЙ-ЧЕТЕНИ
КАЛЕНДАР | Моля, кликнете върху 2 дати

 

© 2014 Briag News.Всички права запазени!
Web Design & SEO by Zashev Design