ИЗБЕРИ: БРЯГ NEWS | БРЯГ РУСЕ | ПОСОКИ ПЛЕВЕН | НЮЗ ГЛАС ЛОВЕЧ | СИЛИСТРЕНСКИ БРЯГ

Тренчев: Държавата върви към катастрофа заради морална трагедия и разпад

Общество
06.02.2015  |  18:02
1 365
Общуването с политици опустошава, коментира президентът и създател на КТ „Подкрепа", който вече категорично заяви, че се оттегля

Държавата върви към катастрофазаради безкрайното разделение на обществото и моралната трагедия и разпад. Това заяви в интервю за Дарик президентът и създател на Конфедерацията на труда „Подкрепа" д-р Константин Тренчев. Дни преди 60-годишния си юбилей и деветия конгрес на синдиката, който започва в неделя, д-р Тренчев потвърди решението си да се оттегли от лидерския пост на организацията и да се отдаде на научна работа.Сред рисковете пред страната ни той отбеляза напрежението от задълбочаващото се социално и икономическо неравенство, както и геополитическите процеси.

Лидерът на „Подкрепа", който не за първи път анонсира оттеглянето си, този път е категоричен в решението си да избере науката. Посочи вицепрезидента на синдиката Димитър Манолов като достатъчно подготвен, за да го замести на поста.

„Този път съм категоричен вече на 60 години да се занимавам с нещо, което ми харесва. Крайно време е хора, в които е останала малко повече енергия... Защото общуването с политици е може би най-неприятното занимание, бих казал - дори опустошава", коментира синдикалният лидер.

Патологичният страх у българите да отстояват правата си е това, което по думите на д-р Тренчев пречи, защотоза да променяш нещо не само в синдикалната дейност, трябват общите усилия на много хора.

„Предпочитат някой да им свърши работата. „Виж там направи нещо". Аз съм готов да легна на линията, ама до мен да легне и един железничар, защото иначе няма смисъл. Като че ли синдикатите са някакви бутикови образувания, апарат някакъв, в който няма хора. И хората казват „Вие какво правите?". Ами синдикатът сте вие, хора. Министър-председателят и министрите не се страхуват от мен, те се страхуват от хората зад мен. Това е,което най-много ме потиска - този патологичен страх у хората да отстояват правата си", каза още Константин Тренчев.

Отчаянието и страданието е онова, което може да доведе до ексцесии в държавата, смята лидерът на „Подкрепа". „Безкрайно разделение на обществото на хора, които са много състоятелни и хора, които са безумно бедни. Това нещо е едно нестабилно състояние и тези, които награбиха нещата, би следвало да се страхуват, защото най-страшен е гневът на търпеливия", каза Тренчев.

Победата на СИРИЗА в Гърция показвала, че неолибералният модел деградира и се върви към смяната му с друг, било въпрос на време. Паралелно с това в голяма геополитика върви оспорването на еднополюсния свят, а България е прекалено близо до конфликтните точки, отбеляза д-р Тренчев.

„Очакват ни събития, за съжаление, могат да бъдат и много разрушителни. Мисля, че ще стигнем до катастрофа, толкова сме индивидуалисти, загубили тази човешка топлина. Помня, когато не се заключвахме, когато оставяхме ключовете под изтривалката илисаксията, имаше приятелство, човещина между хората. Сега вижте блоковете - до втория етаж всичко е като главно следствено управление, с решетки. Ние духовно катастрофирахме, въпреки че вече имаме айФони. Невероятна технологична революция и невероятна морална трагедия и разпад", коментира д-р Тренчев.Снимка: БГНЕС, архив

ПЕЧАТНИ ИЗДАНИЯ    ЧЕТЕТЕ ОНЛАЙН

 

 

 

НАЙ-ЧЕТЕНИ
КАЛЕНДАР | Моля, кликнете върху 2 дати

 

© 2014 Briag News.Всички права запазени!
Web Design & SEO by Zashev Design