ИЗБЕРИ: БРЯГ NEWS | БРЯГ РУСЕ | ПОСОКИ ПЛЕВЕН | НЮЗ ГЛАС ЛОВЕЧ | СИЛИСТРЕНСКИ БРЯГ

Тръмп играе голф, докато другите отбелязват Втората световна война

Свят
01.09.2019  |  14:47
138
Президентът на САЩ отмени посещението си в Полша в последния момент, като причина за това изтъкна урагана Дориан
Източник: EPA/БГНЕС

Европейските лидери, включително германския канцлер Ангела Меркел, отбелязват 80-годишнината от началото на Втората световна война в полската столица Варшава. Ала американският президент Доналд Тръмп, който отмени посещението си в Полша в последния момент през миналата седмица, като причина за това изтъкна урагана "Дориан", от отправящ се към югоизточните брегове на САЩ, ще прекара днешния ден в своя голф клуб в щата Вирджиния, пише "Гардиън".

 

Най-големият конфликт в човешката история започва в ранните часове на 1 септември 1939 г., когато нацистки боен кораб напада гарнизон полски войници във Вестерплате. Полското правителство премести тазгодишните възпоменателни церемонии от Вестерплате, който се намира близо до балтийския пристанищен град Гданск, във Варшава, в очакване на посещение от президента на САЩ, който трябваше да произнесе основната реч. Ала Тръмп отмени посещението си и изпрати вицепрезидента Майк Пенс вместо него.

 

Малко след като Тръмп отмени посещението си, Меркел в последния момент обяви, че ще присъства. Вчера се оказа, че Тръмп, който създаде впечатлението, че ще прекара деня в Кемп Дейвид с експерти, които да наблюдават приближаването на Дориан, всъщност е летял с хеликоптер от Кемп Дейвид до голф клуба си във Вирджиния. Той се очаква да се завърне във Вашингтон по-късно днес, за да присъства на брифинг във Федералната агенция за управление на извънредните ситуации.

 

Няколко часа след нападението срещу Вестерплате и настъплението на нацистите в други части на Полша, тогавашният британски премиер Невил Чембърлейн направи известната си декларация по радиото, че "тази страна е във война с Германия". Въпреки това малка практическа помощ е оказана на Полша, която е разбита в рамките на седмици от нацистите и нахлулия Съветски съюз от изток, както е било договорено между Адолф Хитлер и Йосиф Сталин в пакта Рибентроп-Молотов от 23 август 1939 г, който съдържа секретен протокол, в който двете тоталитарни сили се договарят за подялбата на Европа.

 

Преди десет години във Вестерплате, руският президент Владимир Путин нарече пакта "грешка", но неотдавнашна руска кампания се опита да реабилитира спорния договор, коментира news.bg. Това беше посрещнато с възмущение в Полша и в други страни в Централна Европа и е една от причините Путин да не бъде поканен във Варшава тази година.

 

ПЕЧАТНИ ИЗДАНИЯ    ЧЕТЕТЕ ОНЛАЙН

 

 

 

НАЙ-ЧЕТЕНИ
КАЛЕНДАР | Моля, кликнете върху 2 дати

 

© 2014 Briag News.Всички права запазени!
Web Design & SEO by Zashev Design