ИЗБЕРИ: БРЯГ NEWS | БРЯГ РУСЕ | ПОСОКИ ПЛЕВЕН | НЮЗ ГЛАС ЛОВЕЧ | СИЛИСТРЕНСКИ БРЯГ

 

   

Туризмът - „прасенце-касичка” за семки и бонбонки

Коментар
29.08.2017  |  11:11
2 202
Нарочно смесих две соц понятия- „прасенцето-касичка” от филма „Опасен чар” (1984 г., с Тодор Колев) и текст от популярна детска песничка за късите панталонки.

Нарочно смесих две соц понятия- „прасенцето-касичка” от филма „Опасен чар” (1984 г., с Тодор Колев) и текст от популярна детска песничка за късите панталонки.

   

Двете състояния много наподобяват днешната ситуация в родния туризъм, управляван от една много симпатична и много, ама много приказлива женица - мин. на туризма Ник.Ангелк. Тя, горката, пряко сили, не може да въведе така мечтания от нея ред в туристическата индустрия, макар и да оглавява сектора като несменяем титуляр в иначе сменяемите - напоследък през две години (стига толкова рокади, време е за пълен мандат!) - правителства на Началството Б.Б.

 

Обръчите от нерешени проблеми (липсата на кадри; сив сектор; разцентрована курортна система; протестиращи  браншови общества - ресторантьори и хотелиери, застанали един срещу друг) не могат да осигурят стабилност и бистрота на новото вино, което се опитваме да налеем в старо буре. А Лято 2017 вече е към края си и преваля в крамоли и разправии,  и в пълно отсъствие на единомислие, или поне на осигурен  държавнически синхрон между големия реформатор в туризма и демографията, виц. премиерът Вал.Сим. и крехкото създание Ник.Ангелк.

 

На пух и прах станаха всичките бляскави витрини и доктрини на Ник.Ангелк., защото развихрянето на държавността по морските курорти под предводителството на Вал.Сим. доказа не нещо друго, а именно, че през последните лета (разбирай, докато симпатичната женица е ръководила туризма) на морския бряг са се ширили далавера с алкохол и пиратска музика, брутални нарушения на  почивната среда; игра на „котка и мишка” с Кодекса на труда и какво ли още не…

 

Специалистът Илиян Иванов от някакво  „Българско круизно общество” каза по БНР-то (Националното радио), че круизният туризъм от доста години е достъпен не само за много богатите хора, но и за масовия потребител в цял свят. А иначеq ние има вероятност да станем масови потребители на круизи през 2030-та година!!! Оптимизмът на въпросния представител от по-горе цитираното общество (не знаех, че и то съществува на туристическия фронт)  е в пълно разминаване с последните данни на Европейската статистическа служба, цитирани от БТА. В анализа на Евростат най-големите морски пристанища у нас - Бургас и Варна, са маркирани с "нула" при реализиране на круизни пътешествия, а посещенията на големите параходи, с богати туристи, на българския бряг са екзотична  рядкост. Ами да дойдат в Русе и да видя що круизи, що чудо плава по Дунав и какви богаташи слизат на понтоните под х-л „Рига”. Да, ама защото сме част от Римския лимес и защото римски легионери от Свищов посрещнаха Ник.Ангелк. в Града на свободния дух-Русе.

 

 В българското круизно общество(?!) смятат, че сме жертва на геополитическа конюнктура – несигурността в Крим, Турция, Египет и общ спад на туризма по цялото Средиземноморие. Ами да, конюнктурата почти винаги е виновна за всичко.

 

И  все пак, надеждата има, и тя е в неустоимия чар на Ник.Ангелк. И най-вече в харизмата на Началството, за да могат двамата да опазят от пакостливия реформаторски чук   „прасенцето касичка”  на иначе блестящия, но конюнктурно спъван български туризъм.

До   утре в „От бряг до бряг”.

Ваш: St. Ar.

Пишете ми на: stoitza@abv.bg   

ПЕЧАТНИ ИЗДАНИЯ    ЧЕТЕТЕ ОНЛАЙН

 

 

 

 

НАЙ-ЧЕТЕНИ
КАЛЕНДАР | Моля, кликнете върху 2 дати

 

© 2014 Briag News.Всички права запазени!
Web Design & SEO by Zashev Design