ИЗБЕРИ: БРЯГ NEWS | БРЯГ РУСЕ | ПОСОКИ ПЛЕВЕН | НЮЗ ГЛАС ЛОВЕЧ | СИЛИСТРЕНСКИ БРЯГ

 

   

Търси се кръв за изгорено семейство от Габрово, настанено в УМБАЛ „Медика Русе“

Общество
08.08.2019  |  13:58
1 312
Желаещите да помогнат могат да го направят в кръводарителните центрове в Русе, Габрово и Велико Търново
Изгарянията са по лицето, ръцете и долните крайници, коментира професор Огнян Хаджийски, началник на Отделението по пластично – възстановителна хирургия на УМБАЛ „Медика Русе“

Четиричленно семейство от Габрово е прието снощи със сериозни изгаряния в Университетска болница „МЕДИКА РУСЕ“. Пациентите пострадали в битов инцидент, при който е избухнала газова бутилка. В лечебното заведение са настанени момче и момиче – на 17 и 20 години, както и техните баба и дядо, които са съответно на 70 и 73 годишна възраст.

Семейството е било транспортирано с линейки от Габрово. Всички пострадали са с изгаряния между 30 и 40 процента и инхалация на пушечни газове.

„Изгарянията са дълбоки. Локализирани основно по лицето, ръцете и долните крайници“, коментира професор Огнян Хаджийски, началник на Отделението по пластично – възстановителна хирургия на УМБАЛ „Медика Русе“. Той уточни, че трима са на командно дишане. Състоянието на двамата младежи се оценява като тежко, а на възрастните – критично, предвид това, че те имат и редица придружаващи заболявания. В лечението на пациентите се е включил целият екип на Отделението по пластично-възстановителна хирургия и екипът на Реанимационно отделение, водени от проф. Огнян Хаджийски.

Днес е била извършена хирургична обработка на изгарянията и са преценени пораженията, предизвикани от огъня. Утре предстои извършване на свободни кожни пластики на двамата млади пациенти, а в следващите дни – и на възрастните.

От болницата апелират към всички гражадани, желаещи да помогнат на пострадалото семейство, да дарят кръв. Кръвната група не е от значение. Това може да се направи в кръводарителните центрове в Русе, Велико Търново и Габрово.

Освен пострадалото семейство от Габрово, в УМБАЛ „Медика Русе“ се лекуват още двама пациенти със сериозни изгаряния, причинени от газова бутилка. Единият от тях е със 70% изгаряния след инцидент преди 15 дни, а другият е с 40 % изгаряния. Преминали са и още няколко пациенти с изгаряния от газови бутилки, но те са били лекувани амбулаторно.

„Обръщаме се към всички граждани, използващи газови уреди, със съвет да бъдат внимателни при работа с тях и да ги проверяват периодично при съответните органи“, каза проф. Хаджийски.

 

 

 

ПЕЧАТНИ ИЗДАНИЯ    ЧЕТЕТЕ ОНЛАЙН

 

 

 

 

НАЙ-ЧЕТЕНИ
КАЛЕНДАР | Моля, кликнете върху 2 дати

 

© 2014 Briag News.Всички права запазени!
Web Design & SEO by Zashev Design