ИЗБЕРИ: БРЯГ NEWS | БРЯГ РУСЕ | ПОСОКИ ПЛЕВЕН | НЮЗ ГЛАС ЛОВЕЧ | СИЛИСТРЕНСКИ БРЯГ

 

   

Ученичка от Математическата в Русе на конференция за метеори в Холандия

Култура
08.06.2016  |  18:19
845
Отиването на Симона в Холандия стана възможно с финансовата подкрепа на Фонд "Математика на бъдещето"
Снимка: МГ „Баба Тонка”

Симона Христова от 11 „а” клас на МГ „Баба Тонка  участва от името на България в Международна метеорна конференция. Интересният форум, посветен на загадъчните космически тела, се проведе в град Егмонд, Холандия.

Отиването на Симона в Холандия стана възможно с финансовата подкрепа на  Фонд "Математика на бъдещето". Заедно с нашето момиче в Егмонд на дискусията за метеорите беше и варненката Юлия Янчева.

„Нашата презентация беше посветена на зависимостта на дължината на метеорите и тяхната светимост. Разработихме проекта под ръководството на г-жа Ева Божурова – зам.-директор на Народна астрономическа обсерватория и планетариума „Николай Коперник” във Варна”, сподели Симона Христова.

Двете българки са изследвали метеорния поток „Джеминиди”. На международния форум те бяха най-младите участници  и получиха отлични отзиви за изследването си от останалите участници в дискусиите. Към двете момичета вече има оферти от елитни европейски университети, като висшите училища са ги поканили да завършат висшето си образование в техните специализирани  факултети по физика и астрономия.

Симона Христова се занимава с астрономия от VI-ти клас. Преди 5 години тя се класира седма в България на Национална олимпиада по астрономия. Това е повода и за първото й посещение през 2011 г. на Лагер-школата по астрономия, астрофизика и информатика „Бели брези”. Там всъщност русенката се запознава с Ева Божурова от варненския планетариум. Миналата година Симона се завърна с трета награда от Международната олимпиада по астрономия в Санкт Петербург. Тя признава, че приема астрономията повече като свое хоби, като истинската й страст е програмирането.

ПЕЧАТНИ ИЗДАНИЯ    ЧЕТЕТЕ ОНЛАЙН

 

 

 

 

НАЙ-ЧЕТЕНИ
КАЛЕНДАР | Моля, кликнете върху 2 дати

 

© 2014 Briag News.Всички права запазени!
Web Design & SEO by Zashev Design