ИЗБЕРИ: БРЯГ NEWS | БРЯГ РУСЕ | ПОСОКИ ПЛЕВЕН | НЮЗ ГЛАС ЛОВЕЧ | СИЛИСТРЕНСКИ БРЯГ

Ученици подготвят пътеводител с русенски забележителности

Общество
15.07.2019  |  14:05
197
Маркират маршрутите до паметната плоча на Юношеския туристически съюз в Долапите

 

Ученици от ПГСАГ „Пеньо Пенев“ и СУПНЕ „Фридрих Шилер“  подготвят издаването на Пътеводител по маршрути до природните, историческите и културни забележителности в околностите на Русе. Младежите се включват в текстовото оформление и подготовката за печат на файлове, снимки и карто-схеми.  

Изданието ще послужи на ученическите и студентските клубове, секции и групи, както от Русе, така и от страната, за по-информирано и резултатно организиране на туристическата дейност сред подрастващите, за възпитание в дух на родолюбие и природолюбие.

Подготовката на пътеводителя е част от  проекта „Една русенска идея се възражда след 111 години“ на Спортно туристическо и природозащитно дружество „Академик”. Проектът се осъществява в партньорство с Регионален исторически музей – Русе, Сдружение Вело – Русе, Студентски съвет при РУ „Ангел Кънчев“ и Туристическо дружество „Приста“ с подкрепата на Фондация „Русе – град на свободния дух“.

Екипът на проекта мотивира деца и младежи от 7 русенски училища и 3 студентски общности да последват подобаващо примера от 1908 г. на Хелмут Брокс, Васил Кулев, Константин Мазнев, Арман Пришак и Борис Корабов, ученици от русенската мъжка гимназия „Княз Борис“. Петимата юноши създават свое дружество, което поставя началото на уникална общобългарска организация с изключително активна излетна, строителна, издателска, маркировъчна и природозащитна дейност.

 През лятото на 2019 г. ученици и студенти самостоятелно и с помощта на проектния екип и клубовете на СТПД „Академик“ участват в подготовката и провеждането на пещерната експедиция „Марина дупка“ в околностите на Трявна, катерене на скали на морския бряг край с. Tюленово, изкачване на връх Ботев. Предстоящи са ремонтно-обновителни дейности по стълбовата маркировка, поставяне на указателни стрелки, изграждане на нови стълбове и маршрутно-информационни табла в районите на хижите „Ехо“ и „Козя стена“ в Национален парк „Централен Балкан“.

 В ход е полагане на лентова маркировка по маршрутите до паметната плоча на Юношеския туристически съюз в околностите на кв. Долапите. Тук ученици и   студенти ще поставят изработено от тях масивно табло с исторически, архитектурни и монументално-декоративни елементи за паркова среда и инфраструктура с ландшафтно оформление на околното пространство.

Предвидено е и почистване на пътеките и окосяване на теренните подходи до туровете за катерене по маршрута от автобусна спирка „Русаново мостче“ (кв. Средна Кула) -  до скалите над р. Русенски Лом. Тук през 1910 г. Хелмут Брокс и негови другари правят първите опити за катерене в България с използване на алпийско въже.

ПЕЧАТНИ ИЗДАНИЯ    ЧЕТЕТЕ ОНЛАЙН

 

 

 

НАЙ-ЧЕТЕНИ
КАЛЕНДАР | Моля, кликнете върху 2 дати

 

© 2014 Briag News.Всички права запазени!
Web Design & SEO by Zashev Design