ИЗБЕРИ: БРЯГ NEWS | БРЯГ РУСЕ | ПОСОКИ ПЛЕВЕН | НЮЗ ГЛАС ЛОВЕЧ | СИЛИСТРЕНСКИ БРЯГ

УНИКАЛНО: След 20 години отново олимпийски бронз за семейство Казанови

Спорт
28.08.2016  |  18:53
2 417
Знаете ли кой е Милко Казанов? А Любомира Казанова?
Баща и дъщеря бронзови медалисти от Олимпийски игри

Милко Казанов е от Русе, един от най-известните състезатели на България по кану-каяк, олимпийски медалист от Атланта през 1996 г., а днес треньор на националния отбор.

 

Любомира Казанова бе част от ансамбъла по художествена гимнастика в Рио, който завърши на трето място.

За първи път в историята на българския спорт баща и дъщеря имат еднакъв брой олимпийски медали.

 

 

Гимнастичката Любомира повтори баща си Милко. На 3 август 1996 г. на гребния канал в Атланта Милко Казанов и Андриан Душев се готвят на финала на двойка каяк на 1000 метра. Лодките тръгват. На финала първи са италианците Антонио Роси и Даниеле Скрапа. Втори са германците Кай Блум и Торстен Гютче. За третото място всички гадаят. Българската група обаче изпада в транс, след като официално е съобщено, че с 56 хилядни преднина, което е по-малко от сантиметър, медалът е за Душев и Казанов. След тях остават поляците Гжегош Котовиц и Дариуш Бялковски. Тези двамата са станали трети в Барселона. Това е и единственото отличие на България в този спорт от игрите в Атланта.

 

21 август 2016 г. Някъде по обед в Рио. Любомира Казанова с останалите момичета от ансамбъла ни са в сълзи. Те са трети на олимпиадата в Рио въпреки опитите на съдийките да добутат Италия до отличията. Любомира е дъщерята на Милко и така изравнява татко си по олимпийски отличия, пише 24 часа. 

Казанова бе включена в националния точно преди два месеца заради инцидента с Цветелина Стоянова. Момичето не бе участвало в състезание от 3 години. Само в една шоупрограма във Франция. Буба обаче си пасна идеално с останалите. Толкова идеално, че на финала просто не направиха грешка, въпреки че останаха трети. Успяха да неутрализират атаката на Италия, подкрепена от Бруно Гранди в последните му дни като президент на световната гимнастика. Така Любомира изравни татко си по отличия от олимпиади, което се случва за първи път в историята на българския спорт. 

 

Милко Казанов е един от малкото ни спортисти, които имат участие на четири олимпиади. Кариерата му на игрите започва в Барселона, където е в двойката каяк с Петър Годев и отпада в репешажите на 500 метра. С четворката обаче става осми. С него гребат Годев, Николай Георгиев и Николай Йорданов. Милко Казанов Четири години по-късно в Атланта с Андриан Душев е осми на 500 метра и взема медала на 1000 метра. В Сидни при двойките заедно с Петър Сибинкич е осми на 500 метра. На 1000 метра със Сибинкич, Петър Мерков и Йордан Йорданов завършват на призовото пето място. 

 

Кариерата му приключва в Атина, където отново е в четворката каяк на 1000 метра заедно с Мерков, Йорданов и Иван Христов и завършват на четвърто място. Казанов е роден на 11 февруари 1970 година в Русе. В момента Казанов е треньор на националите по кану-каяк. Семейството живее в Казичене. Наскоро баща и дъщеря си пуснаха снимка във Фейсбук, на която позират с медалите си. 

ПЕЧАТНИ ИЗДАНИЯ    ЧЕТЕТЕ ОНЛАЙН

 

 

 

НАЙ-ЧЕТЕНИ
КАЛЕНДАР | Моля, кликнете върху 2 дати

 

© 2014 Briag News.Всички права запазени!
Web Design & SEO by Zashev Design