ИЗБЕРИ: БРЯГ NEWS | БРЯГ РУСЕ | ПОСОКИ ПЛЕВЕН | НЮЗ ГЛАС ЛОВЕЧ | СИЛИСТРЕНСКИ БРЯГ

В „Медика Русе“ премахнаха 8-килограмова киста /Може да не отваряте втората снимка, ако ви е стресиращо/

Здраве
28.02.2018  |  17:03
2 887
Началото на заболяването датирало от преди повече от 25 години, но въпреки голямото образувание в корема, затрудняващо храненето и дишането, пациентката упорито отказвала да се подложи на операция в продължение на десетилетия
д-р Венцислав Несторов Медика Русе

 

Онкогинекологът д-р Венцислав Несторов премахна 8-килограмова киста на 26-и февруари в отделение по Гинекология към УМБАЛ „Медика Русе“. Операцията на 68-годишната жена е била планова и е преминала успешно.  Състоянието на пациентката е стабилно и тя се възстановява след операцията. Това съобщиха от Лечебни заведения "Медика".

 

Началото на заболяването датирало от преди повече от 25 години. Въпреки голямото образувание в корема, затрудняващо храненето и дишането, пациентката упорито отказвала да се подложи на операция в продължение на десетилетия. Кистата поддържала настоящите си размери от поне 2 години и половина, когато за пръв път д-р Несторов се сблъсква със случая на пациентката.

 

„За нейн късмет капсулата, която обвива кистата, е с по-плътни стени, защото ако това голямо количество течност в образуванието се разлее, би могло да предизвика сериозни или фатални последици за пациентката“ заяви опитният специалист.

 

Туморните образувания се делят най-общо на два типа – доброкачествени и злокачествени. Въпреки че  спецификата на случая не е позволила на лекарите да извършат  „гефрир“ - бързо хистологично изследване, те се ориентират по клинични белези и установяват, че то не носи характеристиките  на злокачествено. Не установяват никакви признаци за карцином и провеждат операцията по методиката за доброкачествени образувания.  В резултат на което отстраняват  огромната киста, пълна с течност.

 

В началото на заболяването образуванието е било с по-малки размери, но прогресивно се е разраснало до степен, в която затруднява храненето и дишането. Пациентката е едра жена със силно подут корем, визуално наподобяваща бременност в 9-я месец. Кистата се е формирала в десния яйчник, при операцията тя вече е  нямала нормален орган, а огромен мехур, пълен с течност.  Отстранени са и другите полови органи и апендикса. Не са установени метастази.

 

Такива случаи са рядкост. За 25-годишната си практика онкогинекологът д-р Несторов се е сблъсквал само с още една киста с подобни размери. При периодични гинекологични прегледи – поне веднъж в годината, специалистите имат възможност да установят наличието и на малки образувания. Открити в ранен стадии, те се лекуват дори медикаментозно.

ПЕЧАТНИ ИЗДАНИЯ    ЧЕТЕТЕ ОНЛАЙН

 

 

 

НАЙ-ЧЕТЕНИ
КАЛЕНДАР | Моля, кликнете върху 2 дати

 

© 2014 Briag News.Всички права запазени!
Web Design & SEO by Zashev Design