ИЗБЕРИ: БРЯГ NEWS | БРЯГ РУСЕ | ПОСОКИ ПЛЕВЕН | НЮЗ ГЛАС ЛОВЕЧ | СИЛИСТРЕНСКИ БРЯГ

В „Медика“ : Среща в лилаво за недоносените деца

Общество
16.11.2018  |  15:26
286
Специалисти консултираха родители какви грижи да полагат вкъщи за бебетата

Повече от петнадесет деца и техните родители се срещнаха по повод Световния ден на недоносените деца. На събитието, организирано от УМБАЛ Медика , те имаха възможност да се запознаят, да обменят опит и да се консултират със специалисти.

Според статистиката у нас всяка година над 6 000 бебета се раждат твърде рано. Д-р Татяна Итова – специалист неонатолог и педиатър, сподели с родителите спецификата в отглеждането на тези деца, направи и характеристика на физиологичните особености и последиците.  Освен за борбата за живот, която водят лекарите в болницата, опитният специалист разказа и за грижите, които трябва да полагаме вкъщи. Излизането от лечебното заведение е само етап от развитието им, оттам нататък  всичко зависи от родителите.

Акцент в срещата бе рехабилитацията, която мъничетата трябва да провеждат всекидневно. Кинезитерапевтът Даниел Стойчев, също баща на недоносени деца, показа пред гостите техники на масаж и гимнастика. Преминал през предизвикателството да си родител на преждевременно родено дете, той посъветва: „Играйте си с вашите деца! За специализираните методики и похвати има обучени хора. Играйте си, докато ги къпете, докато ги обличате, леко ги масажирайте. Отделяйте време за тях, винаги когато са с вас. Те са нежни, но не са толкова крехки“.

Беседата се превърна в своеобразно тържество в лилаво - цвета на каузата на недоносените деца по целият свят. И като на празник всички си тръгнаха с подаръци, подсигурени от организаторите и техните партньори.   

ПЕЧАТНИ ИЗДАНИЯ    ЧЕТЕТЕ ОНЛАЙН

 

 

НАЙ-ЧЕТЕНИ
КАЛЕНДАР | Моля, кликнете върху 2 дати

 

© 2014 Briag News.Всички права запазени!
Web Design & SEO by Zashev Design