ИЗБЕРИ: БРЯГ NEWS | БРЯГ РУСЕ | ПОСОКИ ПЛЕВЕН | НЮЗ ГЛАС ЛОВЕЧ | СИЛИСТРЕНСКИ БРЯГ

Веселин Великов: В Дунав съм бил и треньор, и администратор

Спорт
05.09.2016  |  17:48
1 499
При нас футболистите се нагаждат към отбора, а не той към тях, споделя водачът на хита в Първа лига
Веселин Великов

Всички в Първа лига говорят за Дунав. Отборът се превърна в хита на сезона, след като е на върха в класирането, независимо че доскоро играеше във втория ешелон. Какви са причините за успеха, тайните разкрива лично треньорът Веселин Великов пред "7 дни спорт".

 

- Г-н Великов, очаквахте ли отборът ви да е първи след 5 кръга?


- Надявал съм се, но честно да си кажа, и аз не съм имал кой знае какви очаквания. Истината е, че отборът наистина играе много добре. Момчетата спазват всичко, което им кажа, и резултатите не закъсняват.


- Докъде може да стигне Дунав с тази игра?
- Ако продължаваме да играем така, ще стигнем много далече
Все пак засега е минал едва петият кръг, съперниците, с които играхме, малко или много ни подценяваха, не ни вземаха насериозно. Смятам, че вече няма да е така. Казвам за пореден път – на този етап най-важното е отборът да се спаси да не изпадне в първия си сезон в елита.


- Ами ако спечелите и следващия двубой срещу ЦСКА-София?
- Ние сме с един от най-малките бюджети, може би и най-малкия в Първа лига, така че гледаме реално на нещата.


- Играли сте на "Армията", ще бъде ли този мач емоционален за вас?
- Не мога да кажа…Наистина, играл съм в ЦСКА две години, но не изпитвам някакво особено вълнение при спомена. Наистина трябва да имаме уважение към този отбор с големи традиции и голямо име. Да се надяваме, че ще можем да „излъжем” и тях…


- Дойдохте в Русе преди три години. Как се стигна до сегашния отбор, който всеки сезон изкачваше по една група нагоре?
- Дойдох в Русе преди три сезона, отборът тъкмо бе изпаднал до Североизточната "В" група. Докарах със себе си едно ядро от 8–9 футболисти. Много хора в Русе не вярваха, че тези играчи, които се бяха състезавали в добри, елитни отбори, ще останат тук да играят във "В" група. От стария отбор, който заварих тук, останаха едва петима души. Вземахме много нови футболисти и с ядрото от "В" група стигнахме до елита. Много ни беше трудно.
Никой не ни пита при какви условия сме тренирали с какви отбори сме играли, при какви условия сме се готвили…Просто аз и помощникът ми Людмил Киров изпълнявахме такива неща, с каквито биха се нагърбили много малко треньори. Бяхме и администратори, и технически директори, въобще всичко, което е необходимо в един отбор, но не съжаляваме за нищо. Така за три години Дунав от "В" група отиде в Първа лига!


- Вие сте един от малкото български треньори, които предпочитат да доразвият отбора си, вместо да вземат десетина нови футболисти. Защо?
- Дунав е отбор, който не разполага с много финансови средства. Стремим се с минимални пари да намираме футболисти, които да паснат на стила ни. Резултатите показват, че сме избрали правилните играчи на този етап.


- Как намирате играчи, които пасват на колектива?
- Истината е, че някои от момчетата не ги познавам като характери. Когато обаче те дойдат в Русе, като видят, че в отбора има колектив, гледат да се настроят към тима, а не отборът да се настройва към тях. Затова повечето нови момчета видяха, че имаме добър колектив, отлични характери, и гледат да се впишат в него по най-бързия начин.


- Играете домакинските си мачове в Разград, но се представяте добре, май ви харесва?
- Друго ще бъде да играем мачовете си на Градския стадион в Русе. На нас също не ни е много приятно, но на този етап такива са условията, трябва да ги спазваме, след като през последните двадесетина години не е било направено нищо по спортната база в Русе… Наистина, при нас го няма фактора домакинство. Да се надяваме, че до декември, докато се върнем на нашия стадион, ще играем и навън, както досега. Дано и русенските фенове да пълнят все повече стадион в Разград, както беше срещу Черно море, и да ни подкрепят.


- Трупат ли играчите увереност с течение на мачовете?
- Става точно така. След срещата с Верея, където бяхме малко повече уплашени, нямахме толкова самочувствие, играчите ми видяха, че дяволът не е толкова черен, че другите отбори не ни превъзхождат с качество, тези поне, които са от нашата черга, и от мач на мач играем все по-добре.


- За последно Дунав води в класирането през 1975 г., а след това играе в евротурнирите, правят ли се вече паралели?
- Не искам да затормозявам момчетата с такива цели, не си говорим по тази тема.
Всеки трябва да знае къде е мястото му в този живот а и ние сме отборът с най-малкия бюджет. Ако може да стане нещо, ще се борим…Равносметката ще я направим през декември, ако сме още на подобни позиции, както в момента, ще мислим за нещо повече. Сега, на този етап сме реалисти, играем мач за мач!


- Предстои ви контрола с Динамо Букурещ, мислите ли да го превърнете в традиция?
- Радвам се, че Динамо е оценил Дунав. Отборът ни беше позагубил реномето си, дълго не сме играли в елита. Важното е тази година да не изпаднем, след това се надявам, че Дунав ще възвърне позициите си и румънските грандове ще го търсят редовно да играе с тях.


- Съжалявате ли, че не играете в Русе, където стадионът щеше да се пълни?
- И в "Б" група в някои моменти на мачовете ни идваха много хора, после имаше някакъв отлив. На първия ни мач в Разград тази година, като че ли имаше някакво недоволство, че не сме у дома, или не вярваха в момчетата… Сега с Черно море русенци показаха, че наистина, ако мачът бе в Русе, щеше да има десетина хиляди на стадиона. Надявам се, че ще има много хора на мача с ЦСКА-София, въпреки че пак е в Разград. Смятам, че отборът го заслужава, нуждаем се, подкрепяйте ни колкото се може повече!


- Как работите с ръководството на Дунав?
- Отлично попълнение в отбора беше новият технически директор Ивайло Петков, който ни помага много, без да се меси в спортната част. Това му е първата работа на такъв пост и смятам, че има още много, което може да покаже във футбола. Учим се всички заедно.

ПЕЧАТНИ ИЗДАНИЯ    ЧЕТЕТЕ ОНЛАЙН

 

 

 

НАЙ-ЧЕТЕНИ
КАЛЕНДАР | Моля, кликнете върху 2 дати

 

© 2014 Briag News.Всички права запазени!
Web Design & SEO by Zashev Design