ИЗБЕРИ: БРЯГ NEWS | БРЯГ РУСЕ | ПОСОКИ ПЛЕВЕН | НЮЗ ГЛАС ЛОВЕЧ | СИЛИСТРЕНСКИ БРЯГ

Вижте как Русе 3 дни празнува 6 май / Снимки/

Новините днес
07.05.2018  |  11:06
1 956
Духовници от Атон и Румъния дойдоха за съборна архиерейска света литургия в църквата „Свети Георги“, Васко Найденов събра хиляди на концерта си

 

 

С тридневни тържества русенци отбелязаха 6 май - Гергьовден, Ден на храбростта и българската армия, и Ден на град Русе. Специално за празника малчугани от 7 детски градини и родителите им изработиха артинсталации, които бяха разположени в петък сутринта по главната улица "Александровска. Те бяха под мотото „Европа обича България от Русе“.

 

Марко преди обяд пък квинтет от оркестъра Оркестъра на въоръжените сили на САЩ в Европа направи стрийт пърформанс до чешмичката пред Доходното здание. Вечерта от 19 ч. Оркестърът в пълен състав изнесе концерт при свободен вход в Доходното, като репертоарът включваше най-доброто от американската музикална сцена на Бродуей и екрана на Холивуд, мелодиката на диксиленда на Ню Орлиънс, както и традиционни произведения за духов оркестър, маршове и забележителни инструментални соло творби. Във връзка с Празника на града, традиционно на церемония бяха връчени и отличията "Почетен гражданин на Русе".

 

На 5 май започна на летище „Русе“ започнаха двудневни представителни и информативни събития за въздушни спортове, като авиоралито се организира от спортния модел клуб „Приста“ със съдействието на Община Русе. Проведоха се контролирани полети със свръхлеки и експериментални самолети, мотоделтапланери, мотопарапланери, топловъздушни балони, безмоторни самолети, радиоуправляеми самолети, хеликоптери, образователни дейности.

 

Те бяха  категориите Авиация с общо предназначение, Свръхлеки въздухоплавателни средства, Работилница за хартиени модeли на самолети за деца, Балонен спорт – стационарно издигане с топловъздушен балон, Авиомоделизъм –  демонстрации на акробатични полети с радиоуправляеми хеликоптери и самолети.

 

Целта беше да се повиши информационната и комуникационна култура на обществото относно малката авиация, в т.ч. възможностите и рисковете, които са свързани с нея, както и популяризиране и развитие на българския въздушен спорт. На включилите се бяха връчени грамоти за участие.

 

Зам.-кметът инж. Димитър Наков, който присъства на откриването,  поздрави главния организатор Явор Йотов, председател на клъстер „Автономна платформа за граждански въздушни услуги“ и всички участници, от името на кмета Пламен Стоилов. „Пожелавам на организаторите на авиоралито да го развиват, да го превърнат в традиционно и да радват всички любители на летенето“, каза Наков. В откриването на авиоралито се включи и мажоретен състав „Екстрийм“ към Общински младежки дом.

 

На самия 6 май от 9 ч. в Храм „Св. Георги“, беше отслужена бе отслужена съборна архиерейска света литургия от Негово Високопреосвещенство Русенски митрополит Наум, Негово Преосвещенство Гюргевски епископ Амвросий от Румънската православна църква и Негово Преосвещенство Тивериополски епископ Тихон. В съслужение бяха йеросхимонах Епифаний от манастира Пантократор в Св. Гора, свещенослужители от Румъния и духовници от Русе и епархията.

 

В края на празничното богослужение Негово Високопреосвещенство произнесе проповед, в която за пореден път благодари на игумена и братството на манастира Ксенофонт в Атон, както и на дарителите, благодарение на които бе изработено и подарено точно копие на чудотворната икона на св. Георги – покровител на престолния град Русе.

 

Русе: Пристигна чудотворна икона св. Георги от светогорския манастир Ксенофонт

 

В знак на внимание и за църковни заслуги, митрополит Наум удостои с орден „Св. Димитър Басарбовски”, втора степен, Андрей Кристов и Валентин Тодоров от Балканското Атонско сдружение, с благодарност за тяхната съпричастност и подкрепа. Архиереят поздрави всички именници, пожелавайки на богомолците в храма и на жителите на град Русе здраве и Божие благословение, по молитвите на св. Георги Победоносец.

 

От 11 часа  на площада пред Общината концерт изнесоха състави и индивидуални изпълнители от Общинския център за работа с деца. От 12 ч. на пл. „Княз Александър Батенберг“ пред Паметника на загиналите в Сръбско-българската война, се състоя Тържествена церемония за Деня на храбростта и Българската армия.

 

Тук беше строена Почетна рота от Русенския гарнизон, а Общинският духов оркестър с диригент Димчо Рубчев свиреше празнични маршове. Свещеници от Русенската митрополия отслужиха благодарствен молебен, бяха поднесени цветя и венци. Присъстваха народни представители Пламен Нунев,  Светлана Ангелова, Андриан Райков, Искрен Веселинов, Пенчо Милков, Георги Стоилов и Бюрхан Абазов. Тук бяха също областният управител Галин Григоров и заместникът му Валентин Колев, кметът на Русе Пламен Стоилов и екипът му, председателят на Общинския съвет Русе и ректор на РУ „Ангел Кънчев“ проф. Христо Белоев, генералният консул на Русия в Русе Андрей Громов,   общински съветници, представители на различни институции, русенци и гости на града. Слово за празника произнесоха областният управител Григоров и директорът на Регионалния исторически музей проф. д-р Николай Ненов.

 

„...Има дати в Българската история, които изпълват сърцата ни с гордост… Днес ние свеждаме глави пред знамената на българската бойна слава, пред паметта на хилядите наши деди, жертвали живота си за свободата, независимостта и обединението на България. Българският народ пази в своята историческа памет безчет подвизи и имена на герои…”, каза Григоров, като постави акцент и върху множеството славни победи в Сръбско-българската война, блестящата защита на Съединението, мълниеносната атака срещу Османската империя през октомври 1912 г., обсадата и падането на Одринската крепост, което е и най-значимото събитие в началото на миналия век. В края на словото си областният отправи призив този празник да продължава да ни обединява като народ, защото историята е доказала, че когато сме единни, и родината ни е силна.

 

На традиционния празничен коктейл, организиран от Община Русе, присъстваха партньори от институциите, с които Общината работи ежедневно, общински съветници, представители на бизнеса, медиите, културните институти и почетните граждани на Русе през годините. „Всички сме свидетели на това как през годините Русе променя своя облик и върви все по-устремено по пътя на европейското си развитие. Гордеем се с уверените крачки, които правим по пътя напред. Днес, на 6-и май, Русе чества деня на своя светец-покровител Свети Георги Победоносец. Той символизира храбростта и вярата, и точно тези добродетели са съхранили и водили нашия европейски град по пътя му на развитие. Пожелавам Ви здраве, много успехи и мотивация за покоряване на нови върхове. Бъдете устремени и самоуверени, защото заедно градим по-доброто бъдеще на нашия град“, каза в словото си Стоилов. 

 

За празничното настроение допринесоха талантливата Марина Петрова от вокална студия „Слънчеви ноти“ с ръководител Наталия Константинова, Магдалена Тодорова от вокално студио „Икономов“ с ръководител Вили Икономов, както и възпитаниците на музикалния педагог Доротея Бальовска и вокална група „Приста“ към Общински младежки дом Русе.

 

Празничната вечер на 6 май завърши с концерт пред Общината на Васил Найденов от 20,30 ч., който събра хиляди русенци. Любимият на поколения българи Васко Найденов изпълни хитови песни от репертоара си, които публиката пя с него. Кметът на Русе, който поздрави множеството с празника, подари на поп изпълнителя картина, изобразяваща Дунавския бряг и му пожела отново да гостува в „малката Виена“. Концертът завърши с пищна заря. Снимките от църквата "Св. Георги" и церемонията пред Паметника на загиналите в Сръбско-българската война са на Атанас Димитров-АтаДим/ Русенска Митрополия.

 

 

 

 

 

ПЕЧАТНИ ИЗДАНИЯ    ЧЕТЕТЕ ОНЛАЙН

 

 

НАЙ-ЧЕТЕНИ
КАЛЕНДАР | Моля, кликнете върху 2 дати

 

© 2014 Briag News.Всички права запазени!
Web Design & SEO by Zashev Design