ИЗБЕРИ: БРЯГ NEWS | БРЯГ РУСЕ | ПОСОКИ ПЛЕВЕН | НЮЗ ГЛАС ЛОВЕЧ | СИЛИСТРЕНСКИ БРЯГ

Военни хеликоптери спасиха тежко болни и бременна

България
10.03.2015  |  19:21
1 542
Една от операциите е извършена изцяло в режим на висене - сержант Георги Славов и майор д-р Дияна Станева се спуснали с лебедка и оказали първа помощ на диабетно-болна 65-годишна жена
Снимки: МО

 

Два вертолета AS 532AL „Кугар” от авиобаза Крумово летяха над Родопите за осигуряване на медицинска евакуация, доставка на лекарства и хранителни продукти, съобщиха от МО. Спасителната акция е била до населени места на територията на община Ардино, област Кърджали, по искане на областния управител на Кърджали Илия Илиев.
Операцията, която изпълни екипажът на първия вертолет, се извърши изцяло в режим на висене - нещо, което се прилага за първи път в реална ситуация, коментираха военните. Маршрутът започнал от с. Любен, където спасителят сержант Георги Славов, заедно с майор д-р Дияна Станева, се спуснали с лебедка и оказали първа помощ на диабетно-болна 65-годишна жена. След това хеликоптерът се отправил към с. Голобрад, където екипът помогнал на онкоболна с обезболяващи лекарства. От с. Горно Прахово отново в режим на висене с помощта на носилка е евакуирана 34-годишна бременна жена. В 16.43 часа задачата приключила успешно.
На борда на първия „Кугар“ били майор Димитър Бабачев - командир, майор Крум Семов - втори пилот, бордни инженери капитан Пламен Мицев и капитан Красимир Русев, и бордни спасители майор Петко Кискинов, старши сержант Георги Славов, старши сержант Станимир Жеков и цивилен служител Антон Христозов. В операцията взел участие и медицински екип от Военна болницаПловдив: майор д-р Дияна СтаневаГочева и д-р Марин Стоянов.
Вторият „Кугър“ излетял от летище Крумово в 15.15 часа. Задачата на екипажа била да достави инсулин и хранителни продукти. Минути след излитането му постъпи ново искане от областния управител на Кърджали за транспортиране на болна жена в тежко състояние от с.Черничево, община Крумовград. В движение задачата за доставка на инсулин и хранителни продукти отстъпи пред спасяването на човешки живот.
Жената вече е в болницата в Кърджали, а инсулинът за диабетно-болните в с. Любен и хранителните продукти за децата в с. Голобрад са доставени. Вертолетът „Кугър“ се прибрал успешно в авиобаза Крумово в 17.33 часа.
В екипажа на втория хеликоптер били включени подполковник Филип Ангелов - командир, майор Йордан Йорданов - втори пилот, бордни инженери капитан Васил Ганчев и капитан Владимир Драгнев и бордни спасители старши сержант Георги Филипов и сержант Иван Кацаров.
"Екипажите от авиобаза Крумово работиха при изключително трудни метеорологични условияниска долна граница на облаците, малка видимост, планинска местност и 1 - 1.5 м снежна покривка и изпълниха успешно поставените задачи", коментираха още от МО.

ПЕЧАТНИ ИЗДАНИЯ    ЧЕТЕТЕ ОНЛАЙН

 

 

 

НАЙ-ЧЕТЕНИ
КАЛЕНДАР | Моля, кликнете върху 2 дати

 

© 2014 Briag News.Всички права запазени!
Web Design & SEO by Zashev Design