ИЗБЕРИ: БРЯГ NEWS | БРЯГ РУСЕ | ПОСОКИ ПЛЕВЕН | НЮЗ ГЛАС ЛОВЕЧ | СИЛИСТРЕНСКИ БРЯГ

 

   

Възпитаник на русенската английска гимназия е носителят на технологичен “Оскар” за филма „Игра на тронове” /СНИМКИ/

Бизнес
11.01.2017  |  20:05
83 837
Русенецът Владимир Койлазов и българската софтуерна компания Chaos Group ще прославят България на 11 февруари в Бевърли Хилс, Калифорния
Владимир Койлазов

Възпитаник на русенската английска гимназия “Гео Милев” е най-спряганият в тези дни българин. 38-годишният Владимир Койлазов  на 11  февруари ще мине по червения килим на Американската киноакадемия в Бевърли Хилс, Калифорния, за да получи своя „технологичен Оскар”. Младият русенец е един от носителите на тазгодишните призове (общо 18) за постижения в областта на кинонауката и технологиите - наградите, които обикновено остават на заден план от лъскавата церемония на звездите, но без които развитието на съвременната киноиндустрия би било немислимо. Той ще бъде отличен за оригиналната идея, проектиране и реализация на технологията V-Ray от българската софтуерна компания Chaos Group.

През 1996 г. Владимир Койлазов завършва с отличен успех Русенската английска гимназия - в паралелка с френски език. Бившата му класна в гимназията Звезда Илчева основателно се похвали във Фейсбук с именития си възпитаник. Преподавателката по руски Снежана Бъчварова пък си спомни, че му е преподавала в основното училище “Олимпи Панов”. От постовете става ясно, че момчето произхожда от учителско семейство – майка му Пенка Койлазова е гимназиален преподавател по френски, от години живее и работи в чужбина. Бащата  Никола Койлазов също е учител, преподавал е  технически дисциплини в Техникума по корабостроене, вече е пенсионер и живее в русенско село. След завършване на средното си образование от 1996 г. до 2001 година Койлазов учи компютърни науки в СУ "Климент Охридски". Точно във Факултета по математика и информатика се запознава с Петър Митев, с когото още като студенти създават фирмата Chaos group, която две десетилетия по-късно вече има поделения в САЩ, Япония и Южна Корея. Централата на дружеството обаче и днес е в България.

В социалната мрежа Линкед ин е записано, че от тогава – вече 19 години, Койлазов е технически директор на фирмата.

Ето какво разказва пред в. „Капитал” съдружникът му  Петър Митев за първата им среща: "А с него /Владимир Койлазов – б.а./ се запознах по време на изпитната сесия - не бях ходил на лекции цял семестър и се опитвах да наваксам изпуснатия материал и упражнения в компютърната лаборатория на ФМИ. Там срещнах Владо, който тогава работеше по свой проект за компютърна игра.

Фирмата започна със съвсем друга идея - да правим реклами. Тогава за първи път стана достъпно да правиш 3D заради появата на по-евтин софтуер. При нас големият проблем беше, че започнахме веднага след 1997 г., тоест най-голямата дупка в историята на българския преход”.
Двамата "творят" по цели нощи, като буквално не вдигат глави от компютъра, разказва в същата публикация Митев. В края на 1999 г. пускат първия си продукт Phoenix. "Точно на Коледа успяхме да продадем един за невероятната цена от 400 долара", казва мениджърът. Някъде по това време, когато се появява нуждата да продават продуктите си, двамата приятели и съдружници си разпределят задачите. "... Дотогава правехме всичко заедно - програмирахме, отговаряхме на мейли и т.н. Работният ден започваше в 11 преди обед и свършваше в шест сутринта. Решихме, че Владо е по-напред в математиката и технологиите, и ще се занимава с програмиране, докато аз имам повече нерви да поддържам отношения с клиентите. Така напълно естествено се получи разделяне на задачите", разказва Митев.

Усилията на Койлазов и Митев са насочени към създаването на нов продукт. И успяват - след близо две години денонощен труд, на 13 март 2002 г. пускат софтуера за рендеринг V-Ray. Това е програма за 3D визуализации - генериране и обработка на триизмерни изображения, която вече има много разновидности.


В началото софтуерът V-Ray е възприет основно от архитекти като идеалното средство за визуализация на проектите им, а впоследствие е предпочетен и от други индустрии - индустриален дизайн за автомобили, самолети и т.н. Последно навлиза в киното. Софтуерът на компанията е използван в хитови продукции като "Господарка на злото", "Капитан Америка 2", "300: Възходът на една империя", „Игра на тронове”, „Дедпул” и много други. И макар използването на този уникален софтуер в киноиндустрията да отнема най-много време, без да носи особено много печалба в сравнение с другите области, именно от тук идва публичността и силният маркетинг за Chaos Group и програмиста Владимир Койлазов. От там до славата и оскарите крачката е само една.

 

ПЕЧАТНИ ИЗДАНИЯ    ЧЕТЕТЕ ОНЛАЙН

 

 

 

 

НАЙ-ЧЕТЕНИ
КАЛЕНДАР | Моля, кликнете върху 2 дати

 

© 2014 Briag News.Всички права запазени!
Web Design & SEO by Zashev Design