ИЗБЕРИ: БРЯГ NEWS | БРЯГ РУСЕ | ПОСОКИ ПЛЕВЕН | НЮЗ ГЛАС ЛОВЕЧ | СИЛИСТРЕНСКИ БРЯГ

 

   

За пръв път в Русе поставиха на пациенти сложни пейсмекъри

Здраве
09.08.2019  |  16:34
1 417
Устройствата разпознават и стопират животозастрашаващи аритмии, спасяват живота

Анелия Тонева

 

Лекари от "Медика Кор" поставиха преди два дни първите за русенска област кардиовертер дефибрилатори. Това са устройства със сложна електроника, които разпознават и стопират животозастрашаващи аритмии, предизвикващи внезапна сърдечна смърт и така спасяват човешки животи. На брифинг д-р Панчева, която лечебното заведение е привлякло наскоро и която  e специалист на експертно ниво  кардиостимулация, разясни, че поставянето им се налага след прекаран от пациента миокарден инфаркт.

 

 

Първите за нашата област дефибрилатори са поставени на пациенти на възраст  около 60 -те, като  и двамата са преживели миокарден инфаркт, а единият от пациентите е на лечение в клиниката, където го възстановяват при всеки последващ инцидент. С поставения преди два дни дефибрилатор, вече няма опасност за пациентите, тъй като в рамките на 10- 20 секунди устройствата разпознават аритмията и предават серия от електрически импулси към сърцето, с които аритмията се потиска  и спасяват неговия живот. Д- р Панчева разказа, че поставянето на  този вид сложни устройства все още не се реимбурсира  напълно от здравната каса, която поема 6 000 лв. от общата стойност, възлизаща на 14 000лв.

 

 

Дефибрилаторът представлява малко по големина устройство, което се имплантира подкожно под лявата ключица и пациентът може да е спокоен, че разполага със спешна помощ, тъй като устройството реагира веднага при опасност.Д- р Панчева коментира, че поставянето на този вид сложни устройства представлява вторична профилактика, а за съжаление, в България липсва първична профилактика.Тя обърна внимание на   възможността пациенти с имплантирани кардиовертер дефибрилатори да бъдат подложени на ядрено- магнитен резонанс. Досега  за  Североизточна България  най- близкият център за поставяне на тези дефибрилатори е бил Варна, но вече имплантации се извършват и в  центъра по Кардиостимулация към СБАЛК"Медика Кор".132 устройства са имплантирани досега в България.Д- р Панчева съобщи, че в най- скоро време предстои да започне поставянето и на още един вид сложни устройства, пейсмейкъри с ресинхронизираща функция.

ПЕЧАТНИ ИЗДАНИЯ    ЧЕТЕТЕ ОНЛАЙН

 

 

 

 

НАЙ-ЧЕТЕНИ
КАЛЕНДАР | Моля, кликнете върху 2 дати

 

© 2014 Briag News.Всички права запазени!
Web Design & SEO by Zashev Design