ИЗБЕРИ: БРЯГ NEWS | БРЯГ РУСЕ | ПОСОКИ ПЛЕВЕН | НЮЗ ГЛАС ЛОВЕЧ | СИЛИСТРЕНСКИ БРЯГ

Започва обновяване на 4 улици, на Кея и Младежкия парк в Русе

Общество
31.08.2017  |  13:08
1 081
Проектът включва централните „Славянска”, „Църковна независимост”, „Баба Тонка” и „Райко Даскалов”, предвидени са нови настилки и тротоари, велоалея, паркинги, зелени площи, площадки за игра и за отдих

В средата на септември ще започне реконструкция на 4 улици в централната градска част, на Кея и в района на Розариума в парка. Това съобщи на пресконференция вчера главният архитект Живка Бучуковска, която ръководи проект „Реконструкция и рехабилитация на пешеходна среда и изграждане на зони за обществен отдих“. Той се изпълнява по Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020 г.

 

30 месеца е общата продължителност на проекта, а самите строителни работи е заложено да бъдат извършени за 420 календарни дни. Отчетено е, че част от периода е зимен и ще се налага прекъсване на строителните работи, уточниха от екипа на проекта. Общата стойност на цялата реконструкция е 16 милиона 860 хиляди лева. От тях безвъзмездно се предоставят 16 милиона 690 хиляди лева, а собственото участие на Общината е малко над 70 хиляди лева.

 

Очаква се след приключване на строителните работи улиците да са с нови настилки и тротоари, да има велоалеи, повече зеленина и различни видове площадки - детски, арт, фитнес и за отдих. Арх. Бучуковска обобщи, че в резултат на този проект ще има изцяло нов и модерен облик на русенския Кей за една достъпна, удобна и привлекателна среда. Казано накратко, реконструкция ще има по четири улици - „Славянска“, „Църковна независимост“, „Райко Даскалов“ и „Баба Тонка“; рехабилитация и изграждане на зона за обществен отдих по крайбрежната ивица в района от жп прелеза на Речна гара до ул. „Мостова“ и в  Розариума в Парка на младежта.  С изпълнението на проекта Община Русе успешно продължава дейностите по пълното преобразяване на крайбрежната ивица на града, като общата инвестиция с европейско финансиране възлиза на 26 млн. лв., заедно с проектите „Интегрирана система за градски транспорт на град Русе – 2 етап“.

 

 

 

Как ще изглежда след ремонта всеки обект?

 

 

Улица „Баба Тонка” ще има нова настилка и тротоари, велоалея и зелени площи. Сумата само за строителните работи там е 892 хиляди лева.

Улица „Църковна независимост” също ще бъде с нов асфалт и тротоари, ще има паркинг с 23 места и осигурено място за спиране. Предвижда се да се изградят две площадки - за игра и за отдих. Цената на строителните работи е 1 милион 299 хиляди лева.

Улица „Райко Даскалов” ще е с обърнато движение, а не както досега, т.е. автомобилите ще имат възможност да стигат до съда. Също ще се постави нова настилка и цветни тротоари. Червените павета на паркинга до Съда остават, само ще бъдат пренаредени. Строителството ще струва 905 хиляди лева.

 

Улица „Славянска” като естествено продължение на „Александровска” ще бъде двупосочна и ще завърши с ново кръгово кръстовище пред Речна гара. Предвидено е да се изгради и нов паркинг. Цената на ремонта е 1 милион 162 хиляди лева.

Зоната за отдих на Кея, която ще се реконструира, е определено да започне от Речна гара и да завърши до улица „Мостова”. Основната алея ще бъде разширена. Ще се направят амфитеатрални арт-площадки, ще има места за детска игра и фитнес на открито. Ще се изградят фонтани и ще бъдат поставени декоративни пластики. Цената само на строителството е малко над 7 милиона лева.

 

Младежкият парк е разделен на пет подобекта за реконструкция. В този проект е включена само частта около Розариума. Ще се възстановят арките и колонадата, ще бъдат направени детски и фитнес площадки. Пред плувния комплекс пък ще има панорамна площадка с възможност за провеждане на културни мероприятия. Предвижда се също подмяна на настилките и изграждане на фонтани. За строителните работи в този район по проекта са предвидени малко над 3 милиона лева.

 

От Общината очакват първите ремонти да стартират с улиците „Райко Даскалов” и „Славянска”, като там бъде създадена временна организация на движение.

ПЕЧАТНИ ИЗДАНИЯ    ЧЕТЕТЕ ОНЛАЙН

 

 

НАЙ-ЧЕТЕНИ
КАЛЕНДАР | Моля, кликнете върху 2 дати

 

© 2014 Briag News.Всички права запазени!
Web Design & SEO by Zashev Design