ИЗБЕРИ: БРЯГ NEWS | БРЯГ РУСЕ | ПОСОКИ ПЛЕВЕН | НЮЗ ГЛАС ЛОВЕЧ | СИЛИСТРЕНСКИ БРЯГ

Защо пред „Пастърма говежда” и Европа се навежда

Коментар
24.06.2017  |  15:43
1 830
Отива си още една делова седмица. Колко делова и колко добра, Вие си знаете.

Каква седмица само,@

Най-напред, честит Еньовден! Именяците да почерпят!

Знаете ли, уважаеми приятели и непрекъснато увеличаващи се (по)читатели на Флагмана на свободната преса в Града на свободния дух, че Европейската комисия (ЕК) вписа българската "Пастърма говежда" в регистъра на храните с традиционно специфичен характер?

 Наистина страхотна новина!

Сега си спомням как мама, Бог да я прости, когато направя голяма беля, ме наричаше кацеловско (от с.Кацелово, Русенско) говедо. Странно, но изобщо не се обиждах, а изпитвах особена хърцойска*  гордост  при  „лепването”  на този словесен етикет върху селската ми особа. А сега, вече като европеец, направо  съм в говежди възторг, защото и ние- говедата, най-после сме символ на славата българска.

Майтапът си е майтап, ама с тези европейски патенти и шашми нещата стоят съвсем сериозно, защото от много браншови организации на месарите, колбасарите и говедарите (те нямат изброяване и преброяване!) скочиха като „ужилени” срещу икономическата  политика в стил „изуй гащи” по отношение на изконно български продукти и напитки. Всъщност, има ли опасност да загубим  уникални  характеристики на нашенски храни, с традиционно специфичен характер? Какво  вписваме в европейските „досиета” на вече преминалите през ситото производства? Доколкото ми е известно, при подаване на заявления за европейска регистрация ние имаме право на особени претенции, за да регламентираме употребата на нашата марка, поставянето и като знак и маркер за изконно българско качество и т.н.

 Мария Славова от отдел "Международно сътрудничество" на Патентното ведомство каза по БНР-то (Националното радио) каза, че в момента 15 продукта  разполагат с национална защита. Сред тях много малко (колко,всъщност???) са   регистрираните на европейско ниво.  Не се знае и колко време ще отнеме регистрацията  на всички защитени продукти по европейския регламент.

Изобщо,  знае ли се дали нещо се знае от край до край в европейска България?

Аз знам обаче, вие също го знаете(!), че днес е Денят на уникалния в своята духовност празник, наречен „Русенски карнавал”. Сигурен съм, че няма сила, която да ни отнеме патента на най-европейския град у нас, много преди България да стане член на ЕС.

         Затова, стягайте карнавалните костюми и довечера-всички на купона. Аз  лично ще се маскирам като „Пастърма говежда”.

         И през този уикенд погледнете в перспектива към себе си. Пазете се и бъдете здрави, приятели.

До  понеделник  в „От бряг до бряг”

Ваш: St. Ar.

Пишете ми на: stoitza@abv.bg  

 

* Хърцои- етнографска група българи, обитаващи ареала между Стара планина и река Дунав . В русенско думата звучи като „Ърцои”. В градовете същата дума понякога означава "прост човек" или "глупак", но това е изкривена представа за иначе тези много добродушни, контактни и любознателни българи.

 

 

  

   

 

 

 

ПЕЧАТНИ ИЗДАНИЯ    ЧЕТЕТЕ ОНЛАЙН

 

 

 

НАЙ-ЧЕТЕНИ
КАЛЕНДАР | Моля, кликнете върху 2 дати

 

© 2014 Briag News.Всички права запазени!
Web Design & SEO by Zashev Design