23 април - Международен ден на книгата и авторското право

Култура
23.04.2020 | 10:05 ч.

През 1995 година ЮНЕСКО решава да направи Международен ден на книгата и авторското право, а за дата е избран именно 23 април. Като събитие обаче този ден е стартирал още през 1923 година от книжарници в град Каталуния, Испания. Ето защо:

На 23 април 1616 г., точно преди 400 години умират Шекспир и Сервантес, а в Каталуня честват свети Георги. Според стар обичай дамите подаряват на своите кавалери книга, а господата им връщат жеста с роза. В същия ден умира и Инка Гарсиласо де ла Вега, перуански историк, автор на много популярната „Истината за инките“, но в сянката на двамата гении остава в сянка.
Уилям Шекспир е живял 52 години. Знаем, че е роден през 1564 г. и умира на 23 април 1616 г., както и че е кръстен на 26 април 1564 г., поради което повечето изследователи днес вярват, че е роден също на 23 април. Наричан „най-великият английски писател“, Шекспир умира в деня на свети Георги – светеца покровител на Англия. Според Oxford English Dictionary английският език дължи на Шекспир авторството на близо 3000 нови думи. Според изследователите неговият речник варира от 17 000 до 29 000 думи – поне двойно на количеството думи, използвани в обикновен разговор.

Мигел де Сервантес Сааведра е четвъртото от седем деца. Макар да няма конкретни доказателства, някои историци предполагат, че испанският класик е учил в Университета на Саламанка. Други са на мнение, че е получил образованието си в йезуитско училище в Кордоба или Севиля, но и това не е напълно сигурно. Влиянието на писателя върху формирането на испанския език обаче е несравнимо – неслучайно е наричан още „езикът на Сервантес“.

Автор е на множество стихотворения, малка част от които са запазени до днес. През 1584 г. сключва брак с Каталина де Саласар и Паласиос, за чийто чичо се предполага, че е послужил за прототип на любимия на всички Дон Кихот. „Знаменитият идалго Дон Кихот де Ла Манча“ излиза за първи път у нас през 1882 г. Предполага се, че този превод - дело на възрожденския учител и политик Христо Н. Самсаров - е от френски език.

По повод Международния ден на книгата сред британците е правена любопитна анкета. Питали жителите на Албион коя е книгата, за която най-често лъжем, че сме я чели. Оказало се, че най-много са посочили „1984” на Джордж Оруел. След нея е „Война и мир” на Лев Николаевич Толстой, на трето място е „Одисей” на Джеймс Джойс. И Библията е не кой знае колко назад. Светата книга отива веднага на четвърто място.

 
Печатни издания

  

   

     

Най-четени

 

 

 

Виц на деня

- Може да е умна,

пък да не го показва?

- А може да е тъпа

и да не го крие!

АРХИВ | изберете две дати