43-годишен мъж от град Пещера почина от коронавирус

COVID-19
13.04.2020 | 14:57 ч.

43-годишен мъж от град Пещера е починал тази сутрин в сектор COVID на  МБАЛ-Пазарджик, където се приемат болни с доказан  коронавирус. Болният постъпва   в Инфекциозно отделение на 29 март с грипоподобни симптоми, съобщиха от болницата.

Първата му проба за COVID-19 e  отрицателна. 

В ранните часове на  2 април, след като състоянието му се влошава, е преместен в интензивния сектор. Пациентът е бил с прогресираща дихателна недостатъчност, която е довела до нужда от интубация и поставяне на апаратна вентилация. В Ковид реанимацията са започнали необходимите терапевтични и диагностични мероприятия.

В продължение на 10 дни при него има 24-часов екип от анестезиолози и реанимационни сестри, които в тясно сътрудничество  с лекарите от Инфекциозно отделение успяват да приложат лечение, което да подобри състоянието на 43-годишния мъж. Така се стига до отбиване от апаратна вентилация с последваща успешна екстубация.

След това състоянието  на екстубирания пациент   остава  стабилно за повече от едно денонощие, но тази сутрин рязко се влошава и  малко  след 10 часа е издъхнал с  тежка клинична картина на  масивна белодробна емболия. Десет дни продължи битката за живота на 43-годишния мъж, но за съжаление болестта се оказа по-силна. Мъжът е имал и придружаващи заболявания-хипертония и  незадоволително контролиран  диабет.