50% от такситата в Русе работят, очакват се масови фалити

Общество
25.03.2020 | 10:46 ч.

През последната седмица се срина над  80% от таксиметровия трафик до и от летището на Букурещ. След въведените ограничителни мерки спря пътуването на хората не само вътре в страната, но и зад граница. Това съобщи за в. „Бряг“ представител на голяма таксиметрова фирма в Русе. Малкото пътници пък, които все още използват румънската аерогара, стават все по-изнервени заради чакането на граничните пунктове. От понеделник в Румъния вече могат да влизат само румънци и граждани на ЕС. Същата забрана наложи преди седмица и България. Затова и нашите, и румънските граничари стриктно проверяват и следят кой влиза и излиза в държавите. Дори масовото връщане на българите от чужбина, за което съобщиха властите, не се усети от русенските таксита. Само ден-два продължи засиленият трафик от летището в Букурещ към българската граница. Сега вече и тях ги няма.

Бизнесът в града също драстично спадна, близо 50% от колите останаха в гаражите си, заяви представител на друга голяма таксиметрова компания. Една от причините за това е страхът на  шофьорите да работят в условията на потенциална опасност от зараза с вируса. По-сериозната причина обаче е, че просто няма клиенти, защото замря икономиката, а и русенци спазват забраната да не излизат от домовете си.

Голяма част от таксиметровите шофьори са еднолични търговци, които са си предплатили годишните разходи като данъци, сертификати, винетки, застраховки и др,. но останаха без никакви проходи за деня. Това предполага масови фалити на многото малки фирми. Вече има таксиджии, които подават декларации, че не работят, започват да закриват банкови сметки и т.н., само за да съкратят разходите си.

Всички работещи засега водачи са инструктирани да обслужват клиенти с ръкавици и маски, а след всеки пътник да дезинфиктират мястото, на което е седял, включително да почистят дръжки на врати, прозорци и седалки. При извънредните проверки не са установени нарушения, твърдят от управлението на една таксиметрова служба. Шофьорите предпочитат да спазват инструкциите, вместо да ги пренебрегват, защото по този начин защитават и предпазват самите себе си.

Представители на таксиметровите превози са убедени, че браншът бързо ще се възстанови след кризата. Очаква се само тя да свърши и хората да разполагат със здраве, работа и средства.

     

dp

 
Печатни издания

  

   

     

Най-четени

 

 

 

Виц на деня

- Къде си, цял ден те търся, не мога да те намеря?!!

- Ееее, шефе, добър работник трудно се намира!!!

 

АРХИВ | изберете две дати