7 състезатели на русенския "Юнак" ще се борят за България на европейското в Рим

Спорт
05.02.2020 | 15:50 ч.

От 10 до 16 февруари в Рим ще се проведе европейското първенство по борба за мъже и жени. В националния отбор на България са включени седем състезатели на русенския клуб "Юнак-Локомотив".

При дамите това са: Сезен Белберова - категория до 53 кг; Биляна Дудова - до 59 кг, и Мария Оряшкова - до 76 кг. За първенството трикратната еврошампионка Биляна Дудова качи категорията и ще стартира в неолимпийската до 59 кг. Дудова е спортист №1 на Русе за втора поредна година.

Световната и двукратна европейска шампионка Тайбе Юсеин ще се бори в своята категория до 62 кг, за която има и спечелена олимпийска квота за Токио. Тайбе е възпитаничка на русенското Спортно училище "Майор Атанас Узунов" и бивша състезателка на "Юнак-Локомотив", където тренираше под ръководството на Сава Семков.

Националните треньорите при жените Петър Касабов, Стоян Петков и Мариян Недков ще разчитат на общо девет състезателки на европейското.

В свободния стил при мъжете треньорският екип: Валентин Ангелов - треньор в "Юнак", Йордан Денев и Димитър Кумчев, е заложил на осем борци. Русенските "юнаци" са: Георги Вангелов - 57 кг, Стефан Иванов - 65 кг, Мирослав Киров - 74 кг, и Ахмед Магамаев - 86 кг.

Георги Вангелов стана безапелационно шампион на родното първенство, както и на турнира „Яшар Догу” в Истанбул, с което си спечели мястото в олимпийската категория 57 кг. При 74-килограмовите Мирослав Киров надделя на преборвания в Полша над съотборника си в "Юнак" Али Умарпашаев и си осигури място за надпреварата в Рим.

При класиците Армен Назарян и помощниците му Бисер Георгиев и Илиян Георгиев ще разчитат на 10 състезатели. Едмонд Назарян ще направи дебют на европейското по борба за мъже. Преди седмица 18-годишният талант стана безапелационно шампион на България в неолимпийската категория до 55 кг на класическия стил.

Европейското първенство в Рим е част от подготовката за оставащите две олимпийски квалификации за Токио – в Будапеща през март и София в края на април.

Първи на тепиха в италианската столица излизат класиците.

 
Печатни издания

  

   

 

     

 

Най-четени

 

 

 

Виц на деня

АРХИВ | изберете две дати