77-и кинофестивал във Венеция: Филми, творци, награди. По-малко суета

Култура
14.09.2020 | 16:27 ч.

Филмът "Номадландия" на живеещата в САЩ китайка Клоуи Чжао спечели „Златния лъв” на фестивала във Венеция, чието 77-о издание премина скромно. Това бе първото подобно събитие в света на киното, проведено в условията на пандемията от коронавируса, затова имаше редица ограничения и до червената пътека не беше допусната публика.

Представянето на филмите премина при строги санитарни мерки - мерене на температурата, маски, еднопосочно движение... Зрителите в залите бяха намалени наполовина и разположени шахматно. Организаторите отчетоха, че за 10 дена не е регистриран нито един клъстер на заразата.

С наградата "Златен лъв" Чжао, станала известна с "Ездачът" (The Rider) и работеща върху филм на "Марвел", който трябва да излезе по екраните догодина, може да се надява да участва в надпреварата за "Оскар". Като фаворит в наградния сезон, филмът е включен и във всички големи есенни фестивали - Торонто, Ню Йорк и Телърайд.

Клоуи Чжао прие наградата си по видеовръзка от използваната във филма каравана в Пасадена. До нея седеше изпълнителката на главната роля Франсиз Макдорманд. След изказаните от тях благодарности наградата в залата прие маркетинговият екип на филма в Италия. 38-годишната победителка Клоуи Чжао е първата жена, която получава престижната награда от 10 години, след София Копола през 2010 г. ("Някъде").

Нейният филм "Номадландия" е меланхолична творба за живеещите в каравани, които се прехранват с непостоянна работа. Те се събират по пътя, който избират случайно, или в социалните мрежи (#vanlife). Двукратната носителка на "Оскар" Франсиз Макдорманд се превъплъщава в съсипана 60-годишна вдовица, която изоставя всичко, за да изживее в приспособената си камионетка своята "Американска мечта". Освен за самотната старост, филмът е и за свободния дух.

Голямата награда на журито с председател Кейт Бланшет получи трилърът "Нов ред" на мексиканския режисьор Мишел Франко.

Наградата "Сребърен лъв" за най-добър режисьор бе спечелена от Киоши Куросава за японската историческа драма "Съпруга на шпионин".

За най-добър сценарист беше отличен индиецът Чайтания Тамхане за "Ученикът", на който той е и режисьор.

Специалната награда на журито бе присъдена на Андрей Кончаловски за "Скъпи другари". Кончаловски вече два пъти е печелил "Сребърен лъв" за филмите си "Белите нощи на пощальона Алексей Тряпицин" (2014) и "Рай" (2016), както и специалната награда на журито на "Домът на глупците" (2002).

За най-добър изпълнител на мъжка роля бе обявен италианецът Пиерфранческо Фавино за изпълнението си в "Отче наш" на Клаудио Ноче, а за най-добра женска роля бе наградена британската актриса Ванеса Кърби за "Парчета от жена" на Корнел Мундруцо.

Наградата "Марчело Мастрояни" за най-добър дебют беше присъдена на иранеца Рухола Замани за ролята му в "Деца на слънцето" на Маджид Маджиди.

Организацията на фестивала се оценява като постижение, след като киноиндустрията беше парализирана и тепърва се съживява.

 

 

 

 
Печатни издания

  

   

 

     

 

Най-четени

 

 

 

Виц на деня

АРХИВ | изберете две дати