Административен съд-Русе започна да "брои" бюлетините от втория тур на изборите в Кацелово

Политика
14.11.2019 | 14:50 ч.

Състав на Административен съд-Русе прие да огледа бюлетините от два чувала от втория тур на изборите в Кацелово.

Това се случи след като съдът даде ход по делото, което е по жалба на кандидата за кмет от ГЕРБ Гина Стефанова, която оспорва решението на ОИК-Две могили, с което за кмет на балотажа в селото е избран Владимир Витанов от СДС.

Адвокатът на Стефанова – Николай Братованов обяви, че настояват за повторно преброяване на бюлетините и възразяват срещу отчетените 12 недействителни бюлетини.

От своя страна председателят на ОИК-Две могили Анелия Петрова заяви пред съда, че жалбата на Стефанова е неоснователна, защото решението на ОИК е законосъобразно и е отчело само резултатите, вписани в протокола.

Съдът прие, че искането на жалбоподателят е основателно, приобщи двата чувала с бюлетини като доказателство по делото и започна огледът им бюлетина по бюлетина.

„Протоколът беше безгрешен, ние отчитаме само изборни резултати, но не сме компетентни да установяваме такива изборни резултати. На първи тур Гина Стефанова водеше изборите, на втори тур остана втора с 8 гласа разлика от двете СИК. Нямаме информация защо са недействителните бюлетини, които са 12. Имаше една подадена жалба за разпространение на агитационни материали, отидохме на място, вече бяха прибрани тези материали, и оставихме жалбата без уважение“, заяви преди делото пред медиите Петрова.

„Тези 12 недействителни бюлетини, практически трябва да са от характера с два посочени гласа или нещо подобно, това буди съмнения. Част от бюлетините, които са счетени за действителни за другия кандидат, считаме, че може би има недействителни и са повлияли на резултата, малката разлика от 8 гласа дава база да поискаме едно ново преброяване, което да разсее всички съмнения за избора“, обяви пък адвокатът на жалбоподателката Гина Стефанова - Николай Братованов.

Тя не присъстваше на делото, защото била в чужбина, стана ясно в съдебната зала.

 
Печатни издания

  

   

     

Най-четени

 

 

 

Виц на деня

- Къде си, цял ден те търся, не мога да те намеря?!!

- Ееее, шефе, добър работник трудно се намира!!!

 

АРХИВ | изберете две дати