Ананиев: Задължително маски в публичния транспорт, на закрити места е препоръчително

България
10.06.2020 | 11:12 ч.

"Продължават мерките за социална, физическа дистанция, хигиена на ръцете, дезинфекция и носене на маски. Решихме, че на закрити обществени места можем горещо да препоръчаме на българските граждани да носят маски: театри, опери, като разбира се се спазва съответната дистанция или поне хората да бъдат седнали пред един стол. Единствено задължително остава носенето на маски в публичния транспорт."

Това каза на брифинг в Министерски съвет министърът на здравеопазването Кирил Ананиев, след като премиерът Бойко Борисов обяви, че извънредната епидемична обстановка се удължава с 15 дни до 30юни.

„От доклада на доц. Кунчев ясно се вижда, че разпространението на коронавируса продължава да бъде сериозна опасност за здравето и живота на хората. Хората, носители на коронавирус, вече надхвърлят 7 милиона, а хората, които са починали, са над 400 000 души. В България броят на заразените е 2 889 души, а  починалите – 167. Това ниско равнище на заболеваемост и починали се дължи на предприетите мерки авансово и след това от правителството. Независимо от всички мерки, считаме че мерките, които прилагаме в този момент, трябва да продължат и в следващите 15 дни“, допълни той. 
 
Здравният министър съобщи, че на закрити места като театри, опери, кина вече ще е разрешено да се използва 50% от капацитета на залите. 
 

За другите страни очакваме общоевропейско решение от ЕС, разкри здравният министър. Най-рано от 1 юли ще се допускат хората от други трети страни. 

Хигиената, дистанцията и дезинфекцията остават задължителни. Носенето на маски на закрито остава препоръчително. Задължително остава носенето на маски в градския транспорт. Новото е, че ще се позволи на закритите зали да имат 50% капацитет, а не 30%.

Ананиев отговори и на въпрос, защо в моловете няма да е задължително носенето на мадски - създадена е стриктна организация. "В публичния транспорт това няма как да стане", поясни здравният министър. 

"Ще продължи тестването в социални домове, ще се наблюдават и процесите в болниците с пациенти с коронавирус", допълни още Кирил Ананиев и обеща, че скоро ще отпадне и заповедта за часовия коридор за възрастни хора.

Още по темата

Коментирай

 
Печатни издания

  

   

 

     

 

Най-четени

 

 

 

Виц на деня

АРХИВ | изберете две дати