Астрономически комисиони за теглене от банкомат по морето?

България
01.09.2020 | 09:29 ч.

Сигнал за астрономическа сума на комисиона при теглене от банкомат тези дни се обсъжда в социалните мрежи. Той е от Марио Куцев - българин, който от години живее в Нидерландия. Сега почивал в Несебър и искал да изтегли 800 лева от нидерландската си еврова сметка от банкомат за такива транзакции на "Юронет". Оказало се обаче, че транзакцията ще е доста "солена". За да получи 800 лева от сметката си, ще трябва да плати със 110 лева повече, разказа той пред NOVA.

 „Тази година банкоматите в Равда драстично бяха намалели – останали са само два. Единият почти винаги не работеше, а другият нямаше наличност. Наложи ми се да тегля пари кеш и да ползвам новите банкомати. Теглих два пъти и след това открих, че ми липсва голяма сума пари в евро”, разказва Марио Куцев.

Той сподели, че банкоматът показва курса на превалутиране и разликата с чейнджбюрата е драстична. Близки на потърпевшия му обяснили, че тази практика е законна. Мъжът е на мнение, че въпреки това не е морално. А чужденците, идващи на ваканция в България, по този начин са отблъсквани, иначе се говори за привличане на туристи.

Становището на БНБ е, че подкрепят да се направи законодателна промяна, която да третира банкоматите като валутни бюра.

Още по темата

Коментирай