Автобуси излязоха на протестно шествие в Русе

Бизнес
19.05.2020 | 12:53 ч.

Русе се включи днес в националния протест на транспортните фирми, обединени в национално сдружение "Случаен превоз". 

Протестното автошествие, което събра 20 автобуса на всички фирми за туристически пътувания, тръгна от кръговото до Дунав мост и премина по главните булеварди на Русе с крайна спирка пред КАТ. На автобусите имаше плакати с надписи „Протест” и „Спасете туристическия превоз! Без нас няма туризъм!”.

Целта на хората от бранша бе да покажат, че са изправени пред фалит. Собствениците на този тип компании твърдят, че най-силни за тяхната дейност са месеците март, април и май, а заради пандемията са останали без работа. Дениз Ангелова разказа, че нейната фирма например не е работила от януари. А през това време се плащат осигуровки на работещите, поддържа се сервизна база, плащат се застраховки на превозните средства.

Повечето представители на бранша разказаха, че са малки семейни фирми, които са заложили личното си имущество, за да оцелява бизнесът им. Затова туристическите превозвачи настояват за финансова помощ от държавата, безлихвено отсрочване на задължения към бюджета за период от 6 месеца, целева безвъзмездна помощ от 30 хиляди лева за всяко транспортно предприятие и искат  безлихвени заеми до 100 хил лв., без залози и ипотека на имущество.

Настояват още за нисколихвено финансиране за обортни средства до 300 хиляди лева и искат държавата да разпише ясно правила за хигиенни изисквания към автобусите, така че да възстановят дейността си. До национален протест на бранша се стигна след като няколко пъти са били писани писма до премиера, ресорни министерства и до парламента. Протестни шествия вчера имаше още в София, Бургас, Варна и Пловдив.

 
Печатни издания

  

   

 

     

 

Най-четени

 

 

 

Виц на деня

АРХИВ | изберете две дати